• Portugal the Simple Life

Hoe u een fiscaal identificatienummer (NIF) aanvraagt ​​in Portugal


Sinds april is het nog eenvoudiger om in Portugal een fiscaal identificatienummer (NIF - Número de Identificação Fiscal ) aan te vragen. Vanwege de uitzonderlijke situatie die wordt veroorzaakt door COVID-19, is het niet nodig om persoonlijk naar een filiaal van de Portugese belastingdienst (AT - Autoridade Tributária e Aduaneira , ook bekend als " Finanças ") te gaan, aangezien de aanvraag online kan worden gedaan.

De onlinedienst is beschikbaar voor zowel Portugese als buitenlandse burgers op de website van e-Balcão .

Als u dit liever persoonlijk doet, is de service ook beschikbaar bij elk filiaal van de Portugese belastingdienst en de meeste Lojas of Espaços do Cidadão (Citizen Shops), maar het is raadzaam om van tevoren contact op te nemen voordat u op reis gaat om te bevestigen of het kantoor is open voor het publiek en specifieke vereisten van elke vestiging (in sommige situaties kan het nodig zijn om van tevoren een afspraak te maken):

 • Servicebalies van de Belastingdienst ( AT - Belasting- en Douaneautoriteit );

 • Loketten van Loja do Cidadão die deze dienst verlenen;

 • Andere servicevestigingen voor openbare locaties bieden Citizen Card-services ( Citizen Card ).

Zowel online als persoonlijk is het aanvragen van een NIF in Portugal een gratis dienst.

Wat is een NIF-nummer en waarom heb ik er een nodig?

De NIF is het Portugese belastingidentificatienummer, ook wel bekend als het belastingnummer. Het is een nummer van negen cijfers, uniek voor elke burger, en wordt gebruikt voor elke officiële of juridische activiteit in Portugal tussen u en de Portugese belastingdienst. Dit nummer staat op de Portugese belastingpas en op de identiteitskaart van de Portugese burger ( Cartão do Cidadão ).

Het NIF-nummer wordt gebruikt om:

 • Identificeer iemand in Portugal voor fiscale doeleinden;

 • Geef de Portugese belastingdienst een essentieel middel om fraude en belastingontduiking te bestrijden.

Het gebruik van NIF is alleen verplicht als u inkomen verkrijgt of moet voldoen aan een belasting- of financiële transactieformaliteit. Concreet betekent dit dat je een NIF-nummer nodig hebt om zo ongeveer alles in Portugal te doen (zelfs alleen voor een kort verblijf).

Situaties waarin u een NIF-nummer nodig heeft, zijn onder meer:

 • Een woning huren of kopen;

 • Het openen van een bankrekening of het verkrijgen van enige vorm van krediet (bijvoorbeeld een hypotheek);

 • Het bezitten van een auto of het aanvragen van een rijbewijs;

 • Contact opnemen met diensten zoals water, elektriciteit, internet…;

 • In dienst treden;

 • Elk soort inkomen ontvangen in Portugal (bijv. Huurinkomsten);

 • Naar een school gaan in Portugal;

 • Belasting betalen in Portugal.

Hoewel het niet wettelijk verplicht is om een ​​NIF-nummer te verkrijgen, is het in al deze situaties verplicht om er een te hebben. Er zijn ook enkele gevallen waarin het verstrekken van uw NIF-nummer u kan helpen geld te besparen op belastingen en andere belastinggerelateerde voordelen.

Lees meer over de voordelen van het opnemen van uw Portugese NIF-nummer op bonnen

Als u zich in Portugal bevindt, is er zeker aan u gevraagd of u uw NIF-nummer op bonnen wilt vermelden . Ontdek waarom en wat de voordelen zijn ...
Wie kan een NIF aanvragen?

Iedereen kan in Portugal een NIF-nummer aanvragen, ongeacht of het een inwoner of nationaliteit is.

Het nummer wordt uitgegeven door de AT - Autoridade Tributária e Aduaneira , zowel voor particulieren als voor bedrijven, maar in sommige gevallen is het nodig om een ​​fiscaal vertegenwoordiger ( Representante Fiscal ) aan te stellen.

Wat is een fiscaal vertegenwoordiger?


Bij het registreren voor een NIF-nummer zijn burgers die geen permanente EU-ingezetene zijn, verplicht om een ​​belastingvertegenwoordiger met permanent verblijf in Portugal aan te wijzen.


Als u een fiscaal vertegenwoordiger in Portugal nodig heeft, raden we u aan een gecertificeerde fiscale vertegenwoordigingsdienst in te huren die alles voor u regelt, inclusief de NIF-aanvraag.


Naast tijdwinst biedt een professionele Fiscale Vertegenwoordiging ook buitenlandse klanten ondersteuning bij alle fiscale aangelegenheden. Een fiscaal vertegenwoordiger zal ook namens u optreden als u niet in Portugal woont.Fiscale vertegenwoordiging in Portugal nodig?

Het team van erkende openbare accountants van Portugal Accounting in Portugal heeft uitgebreide ervaring met zowel particuliere als zakelijke klanten in het voldoen aan zakelijke, regelgevende en nalevingsbehoeften . ..
Welke documenten heb ik nodig om een ​​NIF-nummer aan te vragen?

Dit zijn de documenten die u nodig heeft om een ​​NIF-nummer aan te vragen in Portugal:

Burgers van de Europese Unie (EU) / Europese Economische Ruimte (EER):

 • Geldige identiteitskaart of paspoort *;

 • Bewijs van verblijf.


Niet-onderdanen van de Europese Unie (EU) / Europese Economische Ruimte (EER):

 • Geldig paspoort*;

 • Bewijs van verblijf.


Kinderen zonder identiteitskaart of paspoort:

 • Geboortecertificaat.

* Een geldig identiteitsbewijs met foto of een gescande, ondertekende kopie indien u solliciteert via een advocaat of fiscaal vertegenwoordiger.

Als u vragen heeft over het Portugese belastingnummer, raden we u aan contact op te nemen met een gecertificeerde accountant in Portugal of online naar meer informatie te zoeken, aangezien er veel Engelstalige bronnen zijn van officiële entiteiten in Portugal.© Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

 

 

Follow us to discover the best of Portugal.

PARTNERS:

Portugal Accounting
Portugal Realty

Presprop Portugal Construction

SCH Furniture & Decor

SCH Solutions

CONTACT US

 

Tel.: 262 980 576

ola@portugal-the-simple-life.com

Follow us to discover the best of Portugal:

 • YOUTUBE

Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

2020 © Portugal The Simple Life. All rights reserved.

Privacy Policy  |  Contact us