• Portugal the Simple Life

Wat u moet weten over gezondheidszorg in Portugal

Wist je dat het Portugese nationale gezondheidssysteem als een van de beste ter wereld wordt beschouwd?Als we aan Portugal denken, zijn afbeeldingen zoals gouden stranden, groene heuvels en warme zonneschijn meestal de eerste die in ons opkomen ... Maar het zijn niet alleen het landschap, de natuur en het klimaat die ons in staat stellen om een ​​gezonder leven in Portugal te leiden! Het Portugese nationale gezondheidszorgsysteem speelt ook een zeer belangrijke rol in het welzijn van alle gelukkigen die in Portugal wonen.

Zodat ook u kunt profiteren van een gezonder leven in Portugal, kunt u ontdekken welke gezondheidsdiensten beschikbaar zijn en hoe u toegang kunt krijgen tot de beste medische zorg die beschikbaar is in zowel Europa als de wereld.


Gezondheidszorgsysteem in Portugal

Gezondheidszorg in Portugal is beschikbaar via drie overlappende systemen:

1. Nationaal gezondheidszorgsysteem

(NHS, of in het Portugees "SNS - Serviço Nacional de Saúde"): De SNS wordt gefinancierd met belasting, de meeste essentiële medische diensten zijn gratis beschikbaar, terwijl niet-essentiële diensten en behandelingen beschikbaar zijn tegen een kleine eigen bijdrage. Alle inwoners van Portugal zijn gedekt, ongeacht hun sociaaleconomische status, werk of nationaliteit. Hoeveel u betaalt, hangt af van waarvoor u wordt behandeld en hoe u toegang heeft tot de gezondheidszorg. Voorbeelden van eigen bijdragen: 5 euro voor een doktersafspraak in uw plaatselijke gezondheidscentrum; 15 euro voor een spoedconsult in uw plaatselijke ziekenhuis. Specifieke bevolkingsgroepen en medische aandoeningen zijn vrijgesteld van deze eigen bijdragen (bijvoorbeeld als je zwanger bent, een kind onder de 12 jaar of werkloos bent).


2. Bijzondere ziektekostenverzekeringen :

Voor zeer specifieke vakgebieden en sectoren zijn speciale programma's beschikbaar. De zogenaamde 'gezondheidssubsystemen' kunnen zowel openbaar (bijvoorbeeld voor ambtenaren) als particulier (bijvoorbeeld banksector) zijn.

3. Private medische diensten :

Particuliere gezondheidszorg en particuliere vrijwillige ziektekostenverzekering (VHI) is optioneel in Portugal en kan worden verstrekt via individuele, gezins- of werknemersplannen. In sommige gevallen kan het hebben van particuliere gezondheidszorg de toegang tot ziekenhuisbehandelingen of medische consulten versnellen. Het vergroot ook de keuze van providers, vooral in het geval van diensten die normaal gesproken niet onder de SNS vallen. Het particuliere gezondheidszorgsysteem in Portugal biedt over het algemeen een hoog niveau van zorg met veel van het comfort dat mag worden verwacht van expats uit Noord-Amerika en Noord-Europa.

Kwaliteit van de gezondheidszorg in Portugal

Ongeacht het systeem dat u het liefst gebruikt, Portugal biedt uitstekende gezondheidszorg, met een zeer divers aanbod aan medische zorgverleners en diensten die het land tot de beste ranglijsten ter wereld plaatsen. Het Portugese gezondheidszorgsysteem wordt beschouwd als de 9e beste in Europa en 12e in de wereld (Wereldgezondheidsorganisatie).


Eerstelijnszorg in Portugal is beschikbaar via openbare en particuliere zorgverleners, waaronder eerstelijnszorgeenheden genaamd "Centros de Saúde" (lokale gezondheidscentra) die deel uitmaken van de SNS.


Secundaire en tertiaire zorg wordt voornamelijk verleend in ziekenhuizen, hoewel sommige eerstelijnszorgcentra specialisten in dienst hebben die specialistische ambulante (of ambulante) diensten verlenen. SNS-artsen treden op als poortwachters en verwijzen patiënten door voor specialistische zorg.


Recente hervormingen zijn bedoeld om de efficiëntie en transparantie van de Portugese NHS te vergroten door diensten aan te bieden zoals:

  • Telefonische bijstand SNS24: De gratis telefoondienst SNS24 is 7 dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar, met artsen, verpleegkundigen, apothekers en administratief personeel dat u zal helpen met niet-urgente gezondheidsproblemen. Het enige wat u hoeft te doen is het nummer 808 24 24 24 bellen. En ja, ze spreken Engels!

  • SNS Mobile Apps : De SNS biedt ook verschillende mobiele apps die een snellere en transparantere toegang tot waardevolle gezondheidsinformatie en -diensten mogelijk maken. De app STAYAWAY COVID is een van de meest recente, die inwoners van Portugal op de hoogte stelt als ze nauw contact hebben gehad met iemand die COVID-19 heeft. Andere voorbeelden zijn de "MySNS Tempos" -app, die de gemiddelde wachttijd in openbare ziekenhuizen deelt, of de "MySNS Carteira" waarmee u medische afspraken kunt plannen, toegang kunt krijgen tot uw medische geschiedenis, medicatie en andere diensten rechtstreeks op uw mobiele telefoon.


Gezondheidszorg voor expats in Portugal


Gezondheidszorg in Portugal voor EU-burgers


Burgers van de Europese Unie (EU) met een geldige Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) of gelijkwaardig kunnen maximaal 90 dagen gratis gebruikmaken van het Portugese openbare gezondheidszorgsysteem. Na 90 dagen moet u geregistreerd zijn als een officiële legale inwoner om het systeem te kunnen blijven gebruiken.

Burgers van sommige landen van de Europese Economische Ruimte (EER) zullen ook kunnen profiteren van deze wederkerige zorgovereenkomst.


Gezondheidszorg in Portugal voor Britse burgers

Op dit moment kunnen Britse staatsburgers toegang krijgen tot het Portugese gezondheidszorgsysteem door:

  • Registreren om als inwoner gebruik te maken van de Portugese nationale gezondheidsdienst;

  • Gebruik van een door het VK uitgegeven Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) voor tijdelijk verblijf;

  • Een in het VK uitgegeven S1. Als u een Brits staatspensioen of bepaalde andere voordelen ontvangt, geeft het S1-formulier u recht op toegang tot overheidsgezondheidszorg op dezelfde basis als een Portugees staatsburger.

Als u vóór eind 2020 in Portugal woont, blijven uw rechten op toegang tot gezondheidszorg in Portugal ongeacht de Brexit hetzelfde, zolang u legaal verblijft. U hebt ook het recht om een ​​UK S1 aan te vragen als u een Brits staatspensioen begint te ontvangen.

Gezondheidszorg in Portugal voor Amerikaanse staatsburgers en andere niet-EU-onderdanen


Amerikaanse staatsburgers en andere niet-EU-onderdanen hebben over het algemeen geen recht op Portugese openbare gezondheidszorg, tenzij ze in Portugal werken en sociale zekerheid betalen.


Als dit het geval is, moet u zich registreren als legaal inwoner van Portugal voordat u in aanmerking komt voor gebruik van de openbare gezondheidszorg.Gezondheidszorg in Portugal: een expat, insiderperspectief


Gezondheidszorg is een zeer belangrijk aspect om rekening mee te houden wanneer u naar Portugal verhuist. Lees meer in dit getuigenis van de eerste persoon ...


Registreren voor gezondheidszorg in Portugal

Om toegang te krijgen tot het Portugese staatsgezondheidszorgsysteem op dezelfde basis als een Portugees staatsburger, is het enige dat u nodig heeft om geregistreerd te zijn als een officiële legale inwoner van Portugal.

U kunt zich voor gezondheidszorg aanmelden bij uw plaatselijke gezondheidscentrum ( Centro de Saúde ) met de volgende documenten:

  • Verblijfsvergunning;

  • Paspoort;

  • Belastingidentificatienummer (NIF) - u kunt dit opvragen bij uw plaatselijke belastingkantoor ( Finanças );

  • Burgerservicenummer (NISS) als u werknemer of zelfstandige bent - u kunt dit opvragen bij uw werkgever, of bij de belastingdienst opvragen als u als zelfstandige werkt.

Na registratie bij uw plaatselijke gezondheidscentrum ontvangt u uw persoonlijk gezondheidsnummer (Número de Utente de Saúde), waarmee u kunt profiteren van alle medische diensten die door het Portugese nationale gezondheidszorgsysteem worden verleend.

Als u geen recht heeft op overheidsgezondheidszorg, is het altijd een optie om een ​​internationale ziektekostenverzekering aan te vragen voordat u naar Portugal verhuist om de hogere kosten van gezondheidszorg die aan particuliere gezondheidszorg verbonden zijn, te vermijden.

Als u meer informatie nodig heeft over gezondheidszorg in Portugal, biedt het Portugese Ministerie van Volksgezondheid ( Ministério da Saúde ) veel online informatie die in het Engels beschikbaar is, evenals ondersteunende diensten die u zullen helpen de beste beslissingen te nemen om toegang tot uitstekende gezondheidszorg te garanderen. terwijl je volop geniet van Portugal.

Voor een eenvoudiger leven in Portugal, maar ook gezonder en gelukkiger!Lees meer over Gezondheidszorg in Portugal

Ontdek hoe het nationale gezondheidszorgsysteem van Portugal u kan helpen griepvrij te blijven ...© Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

 

 

Follow us to discover the best of Portugal.

PARTNERS:

Portugal Accounting
Portugal Realty

Presprop Portugal Construction

SCH Furniture & Decor

SCH Solutions

CONTACT US

 

Tel.: 262 980 576

ola@portugal-the-simple-life.com

Follow us to discover the best of Portugal:

  • YOUTUBE

Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

2020 © Portugal The Simple Life. All rights reserved.

Privacy Policy  |  Contact us