• Portugal the Simple Life

Kersttradities in Portugal - het vieren van familie, eten en geloofKerstmis is altijd een belangrijke feestdag geweest in Portugal, een tijd voor iedereen om samen rond de tafel te komen en de warmte van deze feestdagen te delen, ongeacht iemands religieuze overtuiging. Het is ook een tijd om eeuwenoude tradities en de liefde van de Portugezen voor eten te vieren en quality time door te brengen met vrienden en familie.


Van noord naar zuid, in deze tijd van het jaar is Portugal gevuld met kerstsfeer, met steden verlicht door kerstverlichting en etalages versierd met rendieren, hulst en cadeautjes om de liefde te delen.

Zoals in het Engels, worden cadeautjes in het Portugees ook wel “ presentes ” genoemd en het betekent precies hetzelfde: ik wil “ aanwezig ” zijn in je leven. De traditie van het aanbieden van cadeautjes is hetzelfde als op veel andere plaatsen in de wereld, met families die op kerstavond samenkomen om een ​​speciaal diner te delen. Sommige gezinnen openen hun cadeautjes na middernacht, anderen wachten liever op kerstochtend en komen samen rond de boom en het lachen van de kinderen om te openen wat de kerstman - of baby Jezus (" o menino Jezus ") - voor hen heeft achtergelaten.

Kerstvoedsel in Portugal

Maar voordat cadeautjes worden geopend, is er nog een andere traditie die net zo (of zelfs meer!) Belangrijk is tijdens het vieren van Kerstmis in Portugal: eten!


Hoewel de Portugese culinaire kersttradities verschillen van noord tot zuid, zijn er verschillende items die verplicht zijn, zoals de beroemde Bolo Rei , de koning (‘ rei’ ) van de cake (‘ bolo ’), een ronde fruitcake rijkelijk gevuld en versierd met noten en gekristalliseerd fruit en bedekt met poedersuiker.Variaties op de traditionele Bolo Rei zijn onder meer de Bolo Rainha (Queen Cake), die vergelijkbaar is, maar zonder het gekristalliseerde fruit, en ook creatievere versies met chocolade en appelkaneel.

Andere traditionele Portugese kerstdesserts zijn onder meer:

  • Wentelteefjes (ook bekend als gouden plakjes )

  • Dromen

  • Aletria

  • Zoete rijst

  • Lampreia

  • Castellar Broas

Voor het kerstavonddiner - bekend als " Consoada " - is het meest traditionele gerecht " Bacalhau com couves": gekookte gezouten kabeljauw met kool, aardappelen en andere groenten, besprenkeld met de beste kwaliteit Portugese olijfolie.

Andere populaire kerstavondgerechten in Portugal zijn onder meer octopus (" Polvo "), geroosterd lamsvlees (" cabrito assado ") of kalkoen (" peru "), traditioneel dure gerechten die worden bewaard voor speciale gelegenheden. In het verleden, toen Portugal een van de armste landen van West-Europa was, was Kerstmis een van de weinige keren in het jaar dat mensen vlees aten, een feest voor de maag dat getuigt van het belang dat deze dag altijd heeft gehad in de Portugese cultuur.


Religieuze tradities van Kerstmis in Portugal

Omdat de meerderheid van de Portugezen katholiek is, is de religieuze betekenis van deze feestdag ook duidelijk aanwezig.


Veel gezinnen houden nog steeds vast aan de traditie van het opzetten van een kerststal, die traditioneel is gebouwd met vers mos en een houten hut om de keramische figuren van de heilige Jozef, de Maagd Maria en het kindje Jezus te plaatsen, liggend op een bed van stro en omgeven door de kribbe-dieren die hem warm hielden tijdens de langste nacht van het jaar.
Tot de meest complete kerststallen behoren ook de drie wijzen en de herders met hun kudden, een levende herinnering aan een van 's werelds beroemdste verhalen die Portugese kinderen al eeuwenlang in verrukking brengt, lang voor de moderne kerstbomen en de bebaarde Coca-Cola. versie van de kerstman (in het Portugees: Pai Natal ) bereikte het land.

Een andere populaire christelijke traditie is de middernachtmis, bekend als " Missa do Galo " (Mis van de Haan), die nog steeds in veel parochies in Portugal wordt gevierd. Gezinnen komen samen in deze speciale mis die de geboorte van Jezus Christus viert, een ceremonie waarbij de kou van de nacht geen partij is voor de warmte van het geloof en de gastvrije omhelzing van elke gemeenschap.


Op eerste kerstdag is er ook 's ochtends een mis en daarna komen buren naar de kerkpleinen om elkaar fijne feestdagen te wensen en uitnodigingen uit te delen om' s middags weer te ontmoeten, waarbij ze niet alleen het eten van elk gezin delen, maar ook gesprekken en gelach bij een goed glas van portwijn of traditionele Portugese likeuren.

Kerst vieren in Portugal

Kerstmis vieren in Portugal, als bezoeker of als inwoner, is altijd een onvergetelijke ervaring, want dit is een van de gelukkigste tijden van het jaar! In de belangrijkste steden van Portugal zijn de straten en gebouwen versierd met kerstverlichting en gigantische bomen, met veel vakantie-evenementen, fantastische restaurants en veel zonneschijn om te genieten van een dagje uit met het gezin. Zelfs in de koudste decembers zal de genereuze gastvrijheid van het Portugese volk je hart verwarmen!

Als je de voorkeur geeft aan een " witte kerst ", in de bergen van het noorden en het binnenland van Portugal, vooral in Serra da Estrela, is de kans groot dat je geluk hebt, want deze regio heeft meestal sneeuw in deze tijd van het jaar, genoeg voor degenen die graag de vakantie doorbrengen op de hellingen!

Om getuige te zijn van een van de meest unieke tradities van Portugal, raden we je echter aan steden te bezoeken waar het nog steeds gebruikelijk is dat de gemeenschap samenkomt na de Missa do Galo . Deze traditie staat bekend als ‘ Madeiro de Natal”Vindt nog steeds plaats in sommige regio's van Portugal, zoals Trás-os-Montes en Alto Alentejo. In de weken voor Kerstmis komen de lokale bevolking samen om zich bij het bos te voegen op het kerkhof van de stad. Op sommige plaatsen wordt dit aangekondigd door het luiden van kerkklokken, en de traditie gaat vaak gepaard met met vreugde gevulde muziek en zang. De gigantische stapel hout wordt pas aangestoken na de middernachtmis en komt samen rond het kampvuur, zowel jong als oud, buren, vrienden en familie die drinken en verhalen vertellen, met behoud van een eeuwenoude traditie die net zo helder en warm is als het kampvuur dat brandt de hele nacht!Lees meer over Portugese cultuur en tradities

Als je meer wilt weten over alle geweldige manieren waarop de Portugezen hun cultuur en tradities eren , bekijk dan de blogs van Portugal Realty ...

Ongeacht waar u bent of hoe u deze feestdagen viert, zorg ervoor dat u omringd bent door dierbaren en alles wat u gelukkig maakt. Zelfs als je het niet "Portugees houdt", vergeet dan niet om het simpel te houden ... want de simpele dingen zijn het belangrijkste!

Vrolijk kerstfeest, of zoals we hier in Portugal zeggen: Feliz Natal!
© Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

 

 

Follow us to discover the best of Portugal.

PARTNERS:

Portugal Accounting
Portugal Realty

Presprop Portugal Construction

SCH Furniture & Decor

SCH Solutions

CONTACT US

 

Tel.: 262 980 576

ola@portugal-the-simple-life.com

Follow us to discover the best of Portugal:

  • YOUTUBE

Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

2020 © Portugal The Simple Life. All rights reserved.

Privacy Policy  |  Contact us