• Portugal the Simple Life

Pastel de Nata - een van de beroemdste gebakjes van Portugal

Meer dan een nationaal symbool, de beroemde Portugese custardtaart "Pastel de Nata" is een klein stukje van de hemel ...De geschiedenis van de Pastel de Nata begint met de eerste "pastéis de Belém"


Net als veel andere traditionele gebakjes in Portugal, gaat de geschiedenis van de Pastel de Nata eeuwen terug, waarvan de oorsprong rechtstreeks verband houdt met de "Pastéis de Belém" die tot op de dag van vandaag nog steeds worden gemaakt.

De eerste "Pastéis de Belém" dateren uit het begin van de 19e eeuw. Tijdens de liberale revolutie creëerden de monniken van het Jeronimos-klooster, gelegen in Belém, het originele recept van de eerste "pastéis de nata" als een manier om hun overleving te verzekeren. De monniken verkochten de kleine custardtaartjes aan toeristen die per stoomboot arriveerden om het klooster en de nabijgelegen Torre de Belém te bezoeken.

De "Pastéis de Belém" werd zo populair dat zelfs nadat de religieuze ordes uit Portugal waren verdreven en het klooster in 1834 werd gesloten, de patissier van het klooster het recept verkocht aan Domingos Rafael Alves, een Portugese zakenman uit Brazilië die ervoor zorgt dat de origineel recept kon de volgende twee eeuwen overleven.

Tijdens de eerste jaren werden de custardtaartjes verkocht in een suikerfabriek nabij het klooster, maar in 1837 werd de banketbakkerij "Antiga Confeitaria de Belém" officieel opgericht, wat leidde tot de huidige winkel "Pastéis de Belém", die zeer populair is bij toeristen en de lokale bevolking:Het originele recept wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gemaakt en blijft het exclusieve geheim van de Oficina do Segredo (geheime werkplaats) in de Pastéis de Belém-fabriek, de enige plaats waar pastéis de nata het handelsmerk “Pastéis de Belém” kan krijgen.

Leuke weetjes over Pastéis de Belém:

 • De meester-banketbakkers van de Oficina do Segredo zijn de enigen die het geheime recept kennen en een contract van verantwoordelijkheid moeten ondertekenen en een eed moeten afleggen om het recept niet te onthullen.

 • Elke Pastel de Belém wordt met de hand gemaakt met ambachtelijke processen. Ondanks de tijd, de kwaliteit van de ingrediënten en het werk dat in elke taart is gestoken, kost het slechts € 1,10.

 • In 2011 werd de Pastel de Belém verkozen tot een van de 7 culinaire wonderen van Portugal.

 • Elke dag worden er ongeveer 20.000 Pastéis de Belém verkocht en in het weekend kan dat aantal verdubbelen.

 • Een oud Portugees spreekwoord zegt dat "een bruid die een Pastel de Belém eet, nooit haar ring zal uitdoen" en dus is het vrij gebruikelijk om pasgetrouwde stellen, verkleed als bruid en bruidegom, te zien bij de beroemdste bakkerij in Lissabon.

Hoe daar te komen:

 • De bakkerij Pastéis de Belém bevindt zich aan de Rua de Belém nº 84.

 • Om er te komen, neemt u tram 15E die vertrekt vanaf Praça da Figueira.

 • Het is geopend van 8.00 uur tot 23.00 uur.

Waar Pastéis de Nata te kopen

Hoewel de originele "Pastéis de Belém" alleen kan worden gekocht in de patisserie met dezelfde naam naast het Jerónimos-klooster in Lissabon, kun je pastéis de nata vinden in elk café of banketbakkerij in Portugal, en zelfs in supermarkten. De smaak varieert echter afhankelijk van het recept en de "geheimen" van elke productielocatie.


Sommigen beweren misschien dat de verschillen subtiel zijn, maar het zou je verbazen hoeveel Portugezen het niet erg vinden om kilometers te rijden om van hun favoriete pastel de nata te genieten! Ons advies is om op verschillende plaatsen een pastel de nata te proberen totdat je de variëteit vindt die je smaakpapillen het meest bevalt.


Warm, met koffie, eenvoudig of bestrooid met kaneel en poedersuiker ... er zijn verschillende manieren om van dit heerlijke gebakje te genieten!


Hoe vraag je een Pastel de Natal aan:

 • Enkelvoud: pastel de nata / Meervoud: pastéis de nata

 • Met kaneel: pastel de nata com canela (je krijgt het kaneelpotje direct aangereikt zodat je zelf de gewenste hoeveelheid bestrooit!)

 • Met een espresso: een pastel de nata en een café, alstublieft.

Zie de podcast:

Gebak in Portugal, met João Batalha, een ervaren patissier en de eigenaar van Pastelaria Batalha.


Pastel de Nata-recept


Als je momenteel niet in Portugal bent, kun je proberen om zelf pastéis de nata te maken! De ingrediënten zijn buitengewoon eenvoudig, maar om een ​​perfecte Portugese custardtaart te krijgen, heb je wel wat techniek nodig!

Hoe een perfecte Pastel de Natal te identificeren:

 • De vulling mag niet te zoet zijn en moet uitgebalanceerde smaken hebben;

 • Het bladerdeeg moet krokant en niet te vet zijn;

 • Een perfecte pastel de nata moet net zo goed warm zijn als koud!


Hoewel er talloze recepten beschikbaar zijn, is de onderstaande een van de eenvoudigste en een goed startpunt om te proberen de "geheimen" van dit oude recept te ontrafelen:

Ingrediënten:

1 pakje bevroren bladerdeeg (je kunt het zelf maken als je dat liever hebt)

1 liter melk

400 g. van kristalsuiker

9 eidooiers

80 g. tarwebloem voor alle doeleinden

1 citroenschil

1 kaneelstokje

Kaneelpoeder (optioneel)

Meel om te strooien

Boter om in te vetten

Instructies:

Kook de melk met het kaneelstokje en de citroenschil.

Meng de suiker met de bloem en voeg langzaam de melk toe door een zeef, daarna goed roeren.

Opnieuw verwarmen, onder voortdurend roeren, verwijderen als de room goed gemengd is en laten afkoelen.

Klop de eidooiers apart los en voeg ze onder voortdurend roeren toe aan de room.

Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Vouw het om en rol het weer om. Snijd met een cirkelsnijder of glazen beker cirkels met dezelfde diameter als de opening van de bakvormen.

Vet de vormpjes in met boter en bekleed ze met een dun plakje bladerdeeg tot aan de rand. Houd uw duimen nat om het deeg gemakkelijker te kunnen strekken.

Zet de vormpjes op een bakplaat en vul ze voor 3/4 met de koele custard.

Bak in de oven, voorverwarmd tot 250ºC of hoger, ongeveer 10 minuten. Afhankelijk van je oven zijn de bovenkanten misschien niet zo bruin als de authentieke versies die je hier vindt, maar ze zullen je zeker mooie herinneringen aan Portugal bezorgen.

Serveer ze warm of koud, met of zonder kaneel, en vooral: probeer ze niet allemaal op te eten ... De beste dingen in het leven zijn beter als ze worden gedeeld!


Lees meer over Portugees gebak

Van de romige Pastel de Nata tot de zoete Bola de Berlim, ontdek de naam en faam van traditioneel Portugees gebak ...
© Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

 

 

Follow us to discover the best of Portugal.

PARTNERS:

Portugal Accounting
Portugal Realty

Presprop Portugal Construction

SCH Furniture & Decor

SCH Solutions

CONTACT US

 

Tel.: 262 980 576

ola@portugal-the-simple-life.com

Follow us to discover the best of Portugal:

 • YOUTUBE

Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

2020 © Portugal The Simple Life. All rights reserved.

Privacy Policy  |  Contact us