• Portugal the Simple Life

Serra da Estrela - een winterwonderland in het hart van Portugal


Als je denkt dat Portugal alleen maar zon en prachtige stranden te bieden heeft, denk dan nog eens goed na! In het hart van het binnenland, tussen oude gletsjervalleien en bergtoppen die zichzelf wit verven tijdens de koude wintermaanden, heeft Portugal een magische plek: Serra da Estrela. Een land verwarmd door schapenwol en vers van de rivieren die door zijn valleien slingeren, op smaak gebracht met bergkaas en gezoet met de warme honingogen van zijn herdershonden ... het is in dit land van contrasten dat Portugal zich laat zien in al zijn diversiteit !

Natuurpark Serra da Estrela is het grootste beschermde natuurgebied van Portugal

Serra da Estrela is een van de meest adembenemende plekken van Portugal. Tijdens de zomer bieden de groene paden en watervallen een koel toevluchtsoord waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan ​​en de lagunes aan de voet van de watervallen de perfecte plek zijn voor een duik, omringd door een landelijke rust. Maar het is ongetwijfeld in de winter dat de bergtoppen en canyons een nog grotere aantrekkingskracht krijgen, vooral als de hoogte stijgt en de stilte van de berg wordt onderbroken door de echo's van kinderen die lachen terwijl ze in de sneeuw glijden!


De beste tijd van het jaar om het beroemdste winterwonderland van Portugal te leren kennen, is tussen december en maart, wanneer veel Portugese gezinnen profiteren van de weekenden of de kerst- en carnavalsvakanties om naar Serra da Estrela te gaan. Herinneringen aan sneeuwbalgevechten behoren tot de meest gekoesterde door Portugese families, aangezien de meerderheid van de bevolking niet regelmatig de gelegenheid heeft om getuige te zijn van dit prachtige landschap.


Afhankelijk van waar u zich in Portugal bevindt, kunt u zelfs de terugreis op dezelfde dag maken, met verschillende uitstekende wegen waardoor u er in een mum van tijd bent. Als u bijvoorbeeld vanuit het zuiden reist, brengt de snelweg A23 u rechtstreeks naar Covilhã, en van daaruit hoeft u alleen maar de wolken naar boven te volgen ... letterlijk.


Maar als er zoveel te zien, te proeven en te beleven is ... waarom haasten? Het Serra da Estrela-gebergte is een van die plaatsen die in de loop van de tijd gewaardeerd moeten worden. Neem je camera mee, maar vergeet niet een sneeuwpop te maken. Koop het souvenir bij de plaatselijke handwerkwinkel, maar blijf ook een praatje maken met iedereen die dit land vanaf de wieg kent. Warm op in de hitte van een bergchalet, maar laat ook je ziel verwarmen door de bergzon. De temperatuur mag dan fris zijn buiten, maar met de lucht zo helder en blauw is het onmogelijk om niet in vervoering te raken door de spectaculaire schoonheid van onze omgeving.
Als u deze magische plek in de winter wilt ontdekken, is het altijd een goed idee om, voordat u reisplannen maakt, eerst de weersomstandigheden te controleren, aangezien wegen naar de top van de berg vaak gesloten zijn wanneer zware sneeuwval autorijden riskant maakt. U kunt de toegang tot de weg controleren op tal van sociale netwerkgroepen en online pagina's die regelmatig up-to-date informatie posten.Deze regio heeft ook zijn eigen ras herdershonden: de prachtige "Serra da Estrella hond"

Geniet van een onvergetelijke bergervaring

Bekend als " een Torre ", is de toren ongetwijfeld een van de meest populaire plaatsen om te bezoeken in Serra da Estrela. Hier vindt u niet alleen het hoogste punt van het vasteland van Portugal, op 1.993 meter, maar ook een restaurant en lokale winkels waar u traditionele regionale producten kunt kopen, zoals wolproducten of de beroemde " Queijo da Serra da Estrela ", een van de Portugese beroemdste kazen.De laagste temperaturen in Portugal worden hier geregistreerd, tot wel -20 ° C in de winter

Alleen al de rit naar de toren en het adembenemende uitzicht op de valleien en enorme rotsformaties aan weerszijden van de weg, maken de reis de moeite waard. Er zijn echter nog veel meer fantastische plekken om te zien en dingen te doen in het natuurpark Serra da Estrela:


 • Skigebied Serra da Estrela - Gelegen nabij de toren, is dit skigebied de hele winter geopend (met kunstmatige sneeuw als er niet genoeg natuurlijke sneeuw is). Het resort heeft infrastructuren voor wintersport en moderne stoeltjesliften. Daar kan ook ski- en snowboarduitrusting worden gehuurd. Het skigebied Serra da Estrela is het enige skigebied in Portugal. In Sameiro (Manteigas) kun je ook skiën of snowboarden in de pistes van de Skiparque.

 • Poço do Inferno (Well of hell) - Op 1.080 meter hoogte zie je een van de mooiste watervallen van Portugal. Het water dat hier valt, vormt een lagune waar je kunt baden ... als de temperatuur het toelaat!

 • Covão d'Ametade - Gelegen nabij het dorp Manteigas, hier vindt u nog een natuurlijk paradijs en een ideale plek om uit te rusten, met picknicktafels en de rustige rivier Zêzere, die van Torre de berg af stroomt en vorm krijgt in een gletsjervallei omgeven door bomen.

 • Covão dos Conchos - Hoewel dit geen natuurlijke formatie is, is het toch spectaculair! Dit gat in het midden van een lagune slikt het water letterlijk in een gigantische trechter, in wat echt een verbazingwekkend staaltje techniek is, gebouwd in de jaren 50 om het water dat is verzameld uit de Ribeira das Naves te transporteren en naar Lagoa Comprida te leiden.


De Covão dos Conchos-tunnel is 1519 m lang en is een favoriete plek voor foto's

 • Lagoa Comprida (Lange Lagune) - De Lagoa Comprida is het bekendste en grootste meer in de Serra da Estrela. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over de berg. De dam van Lagoa Comprida, gebouwd uit een natuurlijke lagune, is het belangrijkste waterreservoir van de Serra da Estrela.

 • Vale Glaciar do Zêzere - De weg tussen Manteigas en Torre biedt een van de beste bezienswaardigheden in Serra da Estrela, met verschillende mogelijkheden om te stoppen en te genieten van het uitzicht op een van de grootste gletsjervalleien van Europa. De weg is smal en kronkelig, maar het geweldige landschap is zeer de moeite waard, vooral wanneer de bergchalets van het dorp Penhas Douradas en de omringende pijnbomen met sneeuw zijn bedekt en het landschap is berijpt met wit.

 • Dorp van Sabugeiro - Bekend als "het hoogste dorp van Portugal", op een hoogte van 1.100 meter, Sabugueiro is beroemd om zijn huizen verspreid tussen beekjes en watervallen en zijn fantastische uitzichten. Mis bij een bezoek aan deze kleine " aldeia " niet de gelegenheid om te dineren in een van de traditionele lokale restaurants, waar gerechten zoals geroosterd lamsvlees, ‘ chanfana ’ (stoofschotel met geiten en rode wijn) en wilde zwijnen ‘ feijoada ’ (bonenstoofpot) tot de traditionele bergdelicatessen behoren. ongetwijfeld Serra da Estrela-kaas, meestal geserveerd met brood, jam of “ presunto ””(Traditionele Portugese gedroogde ham). Bij de lokale restaurants van Sabugueiro vind je een gezellige sfeer en een warme en vriendelijke service ... het perfecte excuus om even weg te zijn van de kou en te genieten van heerlijke zelfgemaakte eenvoudige gerechten - en niet te vergeten grote porties! In een van deze lokale restaurants kunt u genieten van een onvergetelijke lokale gastronomische ervaring:

 • Het Star Viewpoint

 • Martins Restaurant

 • De sneeuwstorm

 • Miralva Restaurant

 • Serra Grill

 • Restaurant Casa da Ponte

 • Varanda dos Carqueijais-uitkijkpunt - Halverwege tussen de stad Covilhã en Penhas da Saúde, bieden de houten loopbruggen van dit uitkijkpunt een adembenemend uitzicht over de onmiskenbare schoonheid van de regio Cova da Beira.

 • Penhas da Saúde - In dit dorp, op 1500 meter hoogte, ligt een van de belangrijkste toeristische resorts van Serra da Estrela. Hier vindt u verschillende accommodatiemogelijkheden: een hotel, berghutten, een jeugdherberg en de Serra da Estrela Pousada.

Ongeacht wat u wilt bezoeken en doen, om naar Serra da Estrela te gaan, is de beste optie om met de auto te gaan. Openbaar vervoer tussen de meest afgelegen plaatsen is praktisch onbestaande en met een auto bent u vrij om uw eigen reisplan te maken en in uw eigen tempo van elke plaats te genieten. U wilt tenslotte uw tijd nemen! Serra da Estrela is een perfecte plek om te ontspannen, contact te maken met de natuur en te genieten van de eenvoudige genoegens van Portugal ...
© Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

 

 

Follow us to discover the best of Portugal.

PARTNERS:

Portugal Accounting
Portugal Realty

Presprop Portugal Construction

SCH Furniture & Decor

SCH Solutions

CONTACT US

 

Tel.: 262 980 576

ola@portugal-the-simple-life.com

Follow us to discover the best of Portugal:

 • YOUTUBE

Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

2020 © Portugal The Simple Life. All rights reserved.

Privacy Policy  |  Contact us