• Portugal the Simple Life

Top 10 plaatsen om te bezoeken in Lissabon

Interesse om Lissabon te bezoeken? Ontdek de tien beste plaatsen om te bezoeken in de hoofdstad van Portugal ...


Lissabon is een van de mooiste steden ter wereld en biedt een unieke mix van geschiedenis en modern leven, gehuld in het prachtige zonlicht van Portugal.

Omarmd door de rivier de Taag en omarmd door de zeven heuvels die het historische gebied omringen, is Lissabon ook een van de oudste hoofdsteden van Europa. Desalniettemin blijft het jong en levendig, omdat het met succes zijn ouderwetse Europese charme heeft aangepast aan de moderne tijd zonder zijn authenticiteit te verliezen.

Van de typische " bairros ", waar je 's nachts Fado kunt horen en buren de voorbijgangers door hun ramen kunt zien begroeten tot het modernere bruisende stadscentrum waar wereldberoemde restaurants zij aan zij zijn met de traditionele " tascas ". Lissabon zal altijd " menina e moça " zijn, zoals in het beroemde lied van Carlos do Carmo, en een heel leven is niet genoeg om al zijn charmes te ontdekken!


Als je echter niet weet waar je moet beginnen of als je weinig tijd hebt om de stad te leren kennen, kun je beginnen met onze lijst met de 10 beste plaatsen om te bezoeken in Lissabon:

1. Toren van Belém


De bekendste monumenten van Lissabon zijn een eerbetoon aan de brutaliteit van het Portugese volk, dat door de eeuwen heen heeft kunnen dromen voorbij de kleinheid van het grondgebied van het land en eropuit is gegaan om nieuwe werelden te veroveren.


Omdat het tijdperk van de ontdekkingen een van de belangrijkste historische prestaties van Portugal is, is het geen wonder dat de hoofdstad van het land zoveel plaatsen heeft die dit heroïsche verleden eren.

Een daarvan is de beroemde toren van Belém, gebouwd tussen 1514 en 1519, en geclassificeerd als een nationaal monument en als werelderfgoed door de UNESCO:


De toren van belem

Dit prachtige fort, omringd door de noordelijke oever van de rivier de Taag, heeft een laatgotische "manuelijnse" stijl, met koninklijke heraldiek, evenals zeemotieven zoals touwen, knopen en dieren, evenals Moorse elementen.

2. Jerónimos-klooster

Aan de andere kant van de Toren van Belém vind je het meest bezochte monument van Portugal: het Jerónimos-klooster. Dit meesterwerk van Portugese architectuur is ook een nationaal monument en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.


De indrukwekkende façade van het klooster is 300 meter lang

Het klooster, gesticht door koning Manuel I aan het begin van de 16e eeuw, bevindt zich in een historische en monumentale omgeving aan de rivier de Taag. De bouw begon in 1501 of 1502, de eerste steen werd gelegd op de symbolische datum 6 januari - Driekoningen, of " Dia de Reis " (Dag der Koningen) zoals het in Portugal bekend is.


Symbolisch verbonden met enkele van de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van Portugal, was dit klooster getuige van het komen en gaan van schepen en karvelen tijdens het tijdperk van de ontdekkingen, dat tot het tweede kwart van de 19e eeuw door monniken werd bewoond.

Tegenwoordig bewaart het Jerónimos-klooster nog steeds de Manuelijnse kerk, evenals een groot deel van de prachtige kloostervoorzieningen die elk jaar duizenden toeristen ontvangen. Het wordt beschouwd als een van Portugal's meest indrukwekkende werken van Manuelijnse architectuur, met verschillende religieuze, nautische en koninklijke elementen die in steen zijn vereeuwigd.

3. Rossio-plein

Het plein Praça de D. Pedro IV, bij de lokale bevolking bekend als " Praça do Rossio ", is een van de populairste pleinen van Lissabon.

Gedurende zijn geschiedenis heeft het tal van historische momenten meegemaakt. Van stierengevechten, festivals, kermissen, toneelstukken en militaire optochten tot revoluties en kapitaalexecuties.


Na de aardbeving van 1755, die de stad Lissabon praktisch verwoestte, werd dit plein volledig herbouwd. Het duurde echter tot 1846 voordat het D. Maria II Nationaal Theater werd gebouwd en de monumentale fonteinen werden toegevoegd, twee van de symbolen waarvoor het plein het meest bekend is.


Rossio was een van de eerste plaatsen in Lissabon met geplaveide bestrating met basalt- en kalksteenmozaïek

In het midden van het plein staat het standbeeld van Pedro IV, de 28ste koning van Portugal en de eerste keizer van onafhankelijk Brazilië. Dit beeld werd in 1870 ingewijd.

Rossio is door de eeuwen heen altijd een van de meest levendige plekken in Lissabon geweest, met schrijvers, kunstenaars en politici die met elkaar in gesprek waren en drankjes gingen drinken in de cafés rond het plein.

Zelfs vandaag de dag vind je in Rossio twee van de meest populaire cafés van Lissabon: de Nicola en Pastelaria Suíça.

4. Boog van Rua Augusta / Praça do Comércio

Een ander beroemd plein bevindt zich aan het einde van de Rua Augusta, waar je onder de Triomfboog door moet om een ​​adembenemend uitzicht te hebben op de immense monding van de rivier de Taag.

Praça do Comércio wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen van Europa

Eeuwenlang was dit plein aan de rivier de hoofdingang van Lissabon voor degenen die per boot arriveerden. Vóór de aardbeving van 1755 heette het Terreiro do Paço, waarbij het Koninklijk Paleis toen de westvleugel van het plein bezette.

De huidige naam " Praça do Comércio " (Handelsplein) is het resultaat van de periode van wederopbouw die volgde op de aardbeving en onthulde de intentie om Lissabon om te vormen tot een modernere stad, gericht op de commerciële, financiële en burgerlijke klasse die in hoge mate heeft bijgedragen aan de wederopbouw.


Tot de belangrijkste toeristische attracties behoren het ruiterstandbeeld van koning D. José I met uitzicht op de rivier, dat in 1775 werd geplaatst, en het café-restaurant Martinho da Arcada, gelegen onder de noordelijke arcades, nabij de ingang van de Rua do Ouro.


5. Monument voor de ontdekkingen

Een ander monument op de oever van de Taag dat de epische geschiedenis van de Portugese ontdekkingen markeert, is de Padrão dos Descobrimentos, gelegen in Belém.


Het monument valt op door de beroemde sculpturen gemaakt door Leopoldo de Almeida

Ontworpen door de architect Cottinelli Telmo, werd het monument oorspronkelijk gemaakt in 1940 volledig van bederfelijke materialen, ter gelegenheid van de tentoonstelling van de Portugese wereld ter ere van de historische figuren die betrokken waren bij het Portugese tijdperk van ontdekkingen. De huidige replica, in beton en steen, werd later gemaakt en werd ingehuldigd in 1960.

Het monument heeft de vorm van een gestileerde Portugese karveel, met D. Henrique de Zeevaarder op de boeg, met een karveel in zijn rechterhand en een kaart in zijn linkerhand. In twee aflopende rijen, aan elke kant van het monument, staan ​​de beelden van 32 opmerkelijke Portugezen die verbonden zijn met deze historische periode, waaronder zeevaarders, krijgers, broeders, wetenschappers en literaire iconen, zoals Luis de Camões, de beroemdste dichter van Portugal.

6. Parque das Nações

Het gebied Parque das Nações, zoals we dat nu kennen, is het resultaat van een grondige wederopbouw van een van de oude industriële zones van Lissabon. Met het doel om hier de Wereldtentoonstelling van 1998 te houden, is dit gebied aan de rivier, dat zich uitstrekt over een strook van 5 kilometer, een nieuwe stadswijk en een levendig centrum voor culturele activiteiten geworden, waardoor het oostelijk deel van Lissabon een nieuwe dynamiek krijgt.


Parque das Nações heeft een indrukwekkend aantal recreatiegebieden, waarvan er vele een erfenis zijn van Expo 98

Langs de rivier zijn er verschillende tuinen, evenals verschillende voorbeelden van stedelijke kunst en moderne architectuur, waar gebouwen zo karakteristiek zijn als het treinstation Oriente, het Oceanarium van Lissabon, de Vasco da Gama-toren of het Atlantisch paviljoen.


Onder de vele dingen die u kunt doen in Parque das Nações, zijn een bezoek aan het Oceanarium of een reis in de Parque das Nações-kabelbaan twee van onze favorieten!


7. Pastéis de Belém banketbakkerij

De beroemdste banketbakkerij van Lissabon bevindt zich direct naast het Jerónimos-klooster en er staan ​​het hele jaar door vaak klanten aan de deur.

Deze beroemde banketbakkerij verkoopt elke dag ongeveer 20.000 Pastéis de Belém, een aantal dat in het weekend kan verdubbelen.

De bakkerij Pastéis de Belém, opgericht in 1837, is de enige in Portugal die de beroemde pastel de nata kan verkopen onder de naam “ Pastéis de Belém ”.

Dit voorouderlijke recept, dat een geheim is, wordt op dezelfde manier gemaakt sinds het werd gemaakt door de middeleeuwse monniken van het Jerónimos-klooster, en biedt een unieke smaak en textuur die een Pastel de Belém onderscheidt van de rest van de roomgebakjes die in heel Portugal worden verkocht.
Lees meer over Pastéis de Belém

Net als veel andere traditionele gebakjes in Portugal, gaat de geschiedenis van de Pastel de Nata eeuwen terug, waarvan de oorsprong rechtstreeks verband houdt met de "Pastéis de Belém " die tot op de dag van vandaag nog steeds worden gemaakt ...


8. Santa Justa-lift

Dankzij drie liften en een lift, allemaal geclassificeerd als nationale monumenten, wordt het op en neer gaan door de straten van Lissabon niet alleen gemakkelijker, maar krijgt het omringende landschap nieuwe uitzichtpunten om te bewonderen.

De drie liften zijn:

  • Ascensor da Glória , die de Praça dos Restauradores met Bairro Alto verbindt;

  • Ascensor da Bica , die van Largo do Calhariz naar Rua de São Paulo gaat, door de steile Rua da Bica bij Duarte Belo, met de rivier de Taag op de achtergrond;

  • en Ascensor do Lavra , de oudste in Lissabon, die Largo da Anunciada verbindt met Rua Câmara Pestana, via de Calçada do Lavra.

Naast het vervoeren van mensen van het ene niveau naar het andere in de hoofdstad, zijn de liften van Lissabon ook een toeristische attractie, en de Santa Justa-lift is ongetwijfeld de meest bekende:


De Santa Justa-lift is 45 meter hoog en biedt een van de beste uitzichten van Lissabon

Het bestaat al meer dan een eeuw en verbindt de Baixa met Chiado, en verbindt Rua do Ouro en Rua do Carmo met Largo do Carmo, en biedt een 360-graden uitzicht vanaf de top.

De gietijzeren structuur in neogotische stijl doet denken aan de Eiffeltoren, waarvan wordt aangenomen dat de stijl van invloed is geweest op de ingenieur die verantwoordelijk was voor het project, Raoul Mesnier du Ponsard.


9. Kasteel van Saint Jorge

Het kasteel van Saint Jorge in Moorse stijl, gebouwd in het midden van de 11e eeuw, bevindt zich in een moeilijk toegankelijk gebied op de top van een van de heuvels van Lissabon. Door gebruik te maken van het natuurlijke landschap van dit gebied, had het kasteel een puur verdedigingsfunctie en huisvestte het het militaire garnizoen en, in het geval van een belegering, de elites die in de citadel woonden.


Het kasteel van Saint Jorge biedt een fantastisch uitkijkpunt met een uniek uitzicht over Lissabon

Momenteel zijn er nog steeds 11 torens bewaard gebleven, evenals sporen van oude gebouwen en een regenbak. De aangelegde tuinen van het kasteel van Saint Jorge hebben ook verschillende voorbeelden van inheemse Portugese bomen, zoals kurkeiken, wilde olijfbomen, johannesbroodbomen, aardbeibomen, steendennen en fruitbomen.

10. Café A Brasileira

Café A Brasileira, ook wel bekend als "A Brazileira do Chiado", werd opgericht in 1905 in Rua Garrett, vlakbij Largo do Chiado. Het café is een van de meest populaire in Lissabon, bekend vanwege de verkoop van "echte Braziliaanse koffie" en vanwege zijn beroemde klanten door de geschiedenis heen, namelijk de Portugese dichter Fernando Pessoa die een frequente bezoeker was.

Het bronzen beeld van Fernando Pessoa, gemaakt door Lagoa Henriques, staat naast het buitenterras van de coffeeshop

De oprichter van het café, Adriano Soares, maakte de ruimte beroemd vanwege zijn connectie met cultuur en kunst, nadat hij verschillende politieke, artistieke en literaire evenementen had georganiseerd, evenals tentoonstellingen van moderne kunst.

Tegenwoordig is A Brasileira een populaire plek voor toeristen, die zich vergapen aan de indrukwekkende inrichting en rijke geschiedenis van het café. Een perfecte plek om te stoppen, te genieten van een kopje sterke Portugese koffie en te ontspannen in het geweldige zonlicht van Lissabon!


Lees meer over Portugese koffie en hoe u erom kunt vragen

Normaal drinken de Portugezen het liefst espresso, maar er zijn tal van andere varianten beschikbaar. Ontdek hoe u in Portugal om uw koffie kunt vragen en geniet van het onmiskenbare aroma en de smaak ...


Als stad met vele charmes heeft Lissabon iedereen iets te bieden en elk moment van het jaar is perfect om de stad te ontdekken!

Als je Portugal bezoekt, vergeet dan niet om een ​​paar dagen op te nemen om Lissabon te leren kennen. Maar blijf niet alleen bij de bekendste plaatsen, want er is een onbekend Lissabon dat ook tal van "geheime plekjes" bevat die het ontdekken waard zijn en veel lokale touroperators die u kunnen helpen een unieke ervaring te beleven.
Ervaar "Lissabon met Pats" en ontdek de geheimen van de stad


Of het nu gaat om sightseeing, wandeltochten, een gids voor historische locaties of verborgen juweeltjes, Lissabon biedt unieke en gedenkwaardige ervaringen ...© Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

 

 

Follow us to discover the best of Portugal.

PARTNERS:

Portugal Accounting
Portugal Realty

Presprop Portugal Construction

SCH Furniture & Decor

SCH Solutions

CONTACT US

 

Tel.: 262 980 576

ola@portugal-the-simple-life.com

Follow us to discover the best of Portugal:

  • YOUTUBE

Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

2020 © Portugal The Simple Life. All rights reserved.

Privacy Policy  |  Contact us