top of page

Mijn Portugal: “Het eenvoudige leven is echt de beste manier om het te zeggen!”Charlotte Ham holding her baby daughter with the sea in the background


“Waarom wachten tot ons pensioen om het leven te leiden dat we echt willen?” En op dat moment ging ons hart uit naar Portugal.

Vanaf het moment dat ik geboren werd, ben ik een multicultureel persoon. Mijn ouders zijn Nederlands, maar ik ben opgegroeid in het zonnige zuiden van Frankrijk. Ze kwamen er dan 40 jaar geleden op vakantie en zijn nooit meer weggegaan. Het is grappig hoe de geschiedenis zich herhaalt, want ik heb het gevoel dat ik in de voetsporen van mijn ouders treed.


In 2019 gingen mijn man en ik op vakantie naar Portugal en vielen als een blok voor het land en de mensen. We namen een beslissing die ons leven voor altijd zou veranderen.


Tijdens die reis in september werden we niet alleen verliefd op het prachtige land, maar ook op de hartelijke mensen. We draaiden ons naar elkaar toe en zeiden: “Ooit zullen we hier met pensioen gaan.” We wisten niet dat het lot iets anders voor ons in petto had.

Terugkeren naar Berlijn, waar we op dat moment woonden, was een harde realiteitscheck. We waren terug in ons piepkleine appartement van 50m2, omringd door koud weer en regen.


De stress van mijn baan als customer care manager eiste zijn tol en ik kreeg een burn-out. Ook mijn man was ongelukkig met onze levensstijl. Na diep nadenken en talloze gesprekken kwamen we tot een krachtige realisatie: “Waarom wachten tot ons pensioen om het leven te leiden dat we echt willen?” En op dat moment hadden we ons hart verloren aan Portugal.


Helaas sloeg kort na onze beslissing de COVID toe, waardoor onze plannen vertraging opliepen. Maar in november 2020 pakten we onze katten in de auto, namen we afscheid van onze banen en begonnen we aan een vierdaagse reis naar Portugal om een nieuwe start te maken.Verhuizen naar Portugal


Vandaag de dag, met de mogelijkheid om op afstand te werken, is het gemakkelijker om de levensstijl waar we altijd van gedroomd hebben te omarmen en tegelijkertijd onze carrière te behouden.


De grootste verandering in ons leven is de overvloed aan zonlicht. Wakker worden met zonnestralen door de ramen van mijn slaapkamer heeft de manier waarop ik mijn dag begin compleet veranderd. Ik ben gaan beseffen dat zonlicht essentieel is voor mijn welzijn.


Verhuizen van een bruisende stad naar een charmant dorp is precies de omgeving die we voor ogen hadden waarin onze dochter zou opgroeien. Het is alles waar we op hoopten en meer.

In tegenstelling tot mijn aanvankelijke zorgen is alles soepeler verlopen dan ik me had voorgesteld. Binnen twee maanden na onze verhuizing vonden we een huis, vonden we werk en begonnen we aan een nieuw leven.


Het persoonlijke advies dat ik mijn klanten geef is: als je het wilt, ga er dan voor. Kijk niet naar de mislukkingen van anderen.

I’Ik ben aangenaam verrast door de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Portugese bevolking. Ze omarmen expats met open armen en velen van hen spreken vloeiend Engels. Toen we hier kwamen wonen, werden we hartelijk verwelkomd door onze buren met attente cadeautjes. Het is een hartverwarmend gevoel om omarmd en geaccepteerd te worden.De Portugese levensstijl


Als iemand die graag kookt, ben ik blij met de prijzen op de lokale markt. Ze zijn vaak vergelijkbaar, zo niet goedkoper, dan de supermarktprijzen. Eten is een essentieel onderdeel van mijn leven, dus de mogelijkheid om dagelijks vers fruit en verse groenten te eten is een droom die uitkomt.


Het eenvoudige leven is echt de beste manier om Portugal te beschrijven. Het land biedt lekker eten (en wijn), prachtig weer en aardige mensen. Wat kan ik me nog meer wensen?


Pouring red wine in a glass


Op dit moment zijn de meeste van mijn vrienden mede-expats. Ik denk niet dat het alleen te maken heeft met de taalbarrière, maar eerder met de gedeelde ervaring die we allemaal hebben. We hebben dezelfde reis meegemaakt en zijn om vergelijkbare redenen naar Portugal verhuisd.Leven in Portugal als expat


Maar dankzij het feit dat mijn dochter naar de plaatselijke kleuterschool gaat, zijn we uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes en speelafspraakjes, waardoor onze lokale gemeenschap is uitgebreid. Wat ik echt bewonder aan de Portugezen is hoe ze plezier vinden in de kleine geneugten van het leven, trots zijn op hun tradities en cultuur en bovenal deze graag met anderen delen.


Als expat heb ik me altijd opgenomen en welkom gevoeld door de Portugese gemeenschap.

Hoewel mijn man en ik geen Portugees zijn, was het verrassend eenvoudig om belangrijke aspecten van het leven te regelen, zoals zwangerschap, bevalling, registratie van ons kind bij de gemeente, het verkrijgen van haar paspoort en het vinden van een kleuterschool. Alles was goed uitgelegd en de mensen waren ongelooflijk behulpzaam onderweg.Charlotte Ham holding her baby daughter in front of an old church in Portugal


De keuze om mijn kind in Portugal op te voeden was een fantastische beslissing. Veiligheid is een topprioriteit bij het welzijn van een kind en Portugal biedt een veilige omgeving. We wonen op de begane grond en slapen met de ramen open, een bewijs van de gemoedsrust die we hier hebben.


Genieten van het eenvoudige leven in Portugal...Fruit market in Algarve selling locally grown peppers, tomatoes, peaches and grapes


Op een dag was ik op de plaatselijke markt vlak voor sluitingstijd. Een lieve oudere dame pakte drie zakken met vers fruit en groenten voor me in. Tot mijn schrik realiseerde ik me echter dat ik de verkeerde tas had gepakt en geen portemonnee of geld had om mijn boodschappen te betalen. Ik verontschuldigde me en verwachtte een vervelende situatie. De dame keek me echter gewoon aan en zei: “Je woont hier, toch?”.


“Ja, ik kom hier vandaan,” antwoordde ik. Ze glimlachte en zei: “Oh, geen zorgen. Neem de tassen mee en betaal me morgen.”


Dit soort empathie en vertrouwen is in veel landen zeldzaam, maar onder de Portugezen bestaat het nog steeds en het is iets wat ik echt koester


Artikel door Charlotte Ham, Gecertificeerd Makelaar bij Portugal Realty Oorspronkelijk gepubliceerd in Portugal The Simple Life Magazine, Editie #4
Comments


relocation to portugal.jpg

VERHUIZING
NAAR PORTUGAL

portugal-podcast-dylan-herholdt.png

PODCAST

TIJDSCHRIFT

bottom of page