top of page

Redenen om verliefd te worden op Alentejo Portugal


Als je houdt van de drukte van het grotestadsleven, lawaai, verkeer en mist, dan is de Alentejo zeker niets voor jou! Als je aan de andere kant op zoek bent naar het langzame leven, veel zon en de rust van heuvels met eindeloze graanvelden en geplaveide straten van witgekalkte huizen, dan ben je hier aan het juiste adres!



Sunset over vineyard and hills in Alentejo Portugal


Als er een plek is in Portugal waar alles rustig aan wordt gedaan, dan is dat de Alentejo. Zo erg zelfs dat als iemand in Portugal de tijd neemt om iets te doen, er altijd iemand is die zegt: "deves ser filho de um alentejano" ("je vader moet uit de Alentejo komen")!


De populaire Portugese cultuur is gevuld met dit soort regionale stereotypen: de noorderlingen zijn pittig, de Algarveers zijn opgewekt, de Lissaboners zijn "vers als een sla" en de Alentejanos zijn traag. Dit is echter meer dan alleen populaire cultuur, deze stereotiepe beelden zijn ook de viering en acceptatie van de rijke geschiedenis, accenten, gebruiken en tradities van elke regio in een land dat in vele kleurschakeringen is geschilderd. De regio Alentejo is geen uitzondering!





Dit gevoel van collectieve identiteit is onlosmakelijk verbonden met het landschap en klimaat van de regio, twee van de redenen waarom het leven in de Alentejo in een ander tempo loopt. Het is niet alleen de zomerhitte die wordt geïntensiveerd wanneer we de zuidelijke oever van de Taag passeren. Het is het accent en de langzame melodie waarin de mensen spreken. De geur van wijnen die smaken naar land bestrooid met velden van tarwe, kurkhaver en olijfbomen. De verscheidenheid aan kruiden die in de voeding aanwezig zijn.


Binnen de Alentejo is heel Portugal te ontdekken en veel om verliefd op te worden!


Tussen Lissabon en de Algarve, en toch een wereld apart ...

Het meest iconische beeld van de Alentejo is misschien wel dat van een " chaparro " (kurkeik) met een man in de schaduw, maar de regio is zoveel meer dan dat. Het is een mix van vlaktes en heuvels, eindeloze velden en wilde stranden, waar de verbinding tussen mens en land altijd aanwezig is.



Landscape green olive trees in Alentejo Portugal


Hoewel Alentejo zich op minder dan honderd kilometer van Lissabon bevindt, is het vandaag de dag nog steeds een in wezen landelijke en dunbevolkte regio, verdeeld in twee grote gebieden:


  • De "Alto Alentejo", die de districten Portalegre en Évora omvat;

  • En de "Baixo Alentejo", die het district Beja en enkele gemeenten omvat die tot het district Setúbal behoren (Alcácer do Sal, Grândola, Santiago do Cacém en Sines).

Het is in deze onmetelijkheid van verschillende landschappen dat we een levensstijl vinden die diep verbonden is met het land. Vooral richting het binnenland, waar geen maritieme invloed is en de zomers bijzonder warm en droog zijn.

De natuurlijke kenmerken van het gebied spelen ook een grote rol in de economie, namelijk met de mijnbouwtradities en de landbouw. Door het mediterrane klimaat kunnen op de uitgestrekte velden tarwe, rogge, zonnebloem en tomaten worden verbouwd. Het zijn echter de kurk, wijn en olijfolie die de regio Alentejo tot de topproducenten ter wereld hebben gemaakt.



Cork trees landscape in Alentejo Portugal



 

Ontdek de vele geheimen van Portugese kurk


Portugese kurk ("cortiça") staat bekend om het beschermen van de kostbaarste uitvindingen van de mensheid ...

 



Cante Alentejano: De stem van een regio, doorgegeven van generatie op generatie

Het leven in de velden en in de mijnen heeft ook de gebruiken en tradities van de Alentejo beïnvloed, te beginnen met de bekendste artistieke expressie: de prachtige Cante Alentejano.


Cante Alentejano, erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid door UNESCO, is een unieke muzikale uitdrukking in de wereld. Traditioneel werd het gezongen in de regio Baixo Alentejo, tijdens werk in het veld, in de mijnen of tijdens feesten, in koor en zonder gebruik van muziekinstrumenten. De teksten van de liedjes zijn een eerbetoon aan het dagelijkse leven in Alentejo, met verhalen over werk op het land, liefde en dagelijkse strijd om de ontberingen van het land te overleven.

Als je de regio bezoekt, neem dan contact op met een van de plaatselijke VVV-kantoren om na te gaan of er optredens gepland staan. Als je geluk hebt, kun je zelfs een spontane demonstratie van Cante Alentejano bijwonen! In elke taverne of recreatieve vereniging, in een moment van ontspanning na een dag werken, komen de mannen van het dorp soms samen en is de lucht gevuld met diepe stemmen die de manier van leven van de Alentejo vieren.




Tussen de vlakten, de heuvels en de zee


De Alentejo presenteert deze authenticiteit ook in haar landschap, dat sterk varieert naarmate we ons van de zee naar het binnenland verplaatsen of afdalen van het groenere noorden naar het zonovergoten zuiden.

De Alentejo-vlakten staan ​​bekend om hun open en brede horizon, gevormd door landbouw en gekleurd door een mozaïek van wijngaarden, kurkeikboomgaarden, olijfplantages en gouden tarwevelden zover het oog reikt.



s Nachts maakt de afwezigheid van kunstlicht deze regio een van de beste in Portugal om de sterren te zien
s Nachts maakt de afwezigheid van kunstlicht deze regio een van de beste in Portugal om de sterren te zien

De Alentejo kent echter ook heuvels en bergen, namelijk in São Mamede en Marvão vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over de regio.

Als je de voorkeur geeft aan de zee boven de bergen en vlaktes, heeft de Alentejo ook genoeg om uit te kiezen, met rivieren, meren en stranden die perfect zijn om uit te rusten of te genieten van watersporten zoals stand-up peddelen, kanoën of vissen:


  • Barragem do Alqueva (het grootste kunstmatige meer van Europa);

  • Guadiana rivier;

  • Rivierstranden van Avis in het Maranhão-stuwmeer, Tapada Grande, Monsaraz en Mourão, en vele andere.

Richting de kust, bekend als "Costa Vicentina", vind je hier verschillende wilde stranden met eindeloze zandstranden en baaien omlijst door leisteen en kalkstenen kliffen. De kustlijn van dit deel van Portugal staat bekend als ruig, maar de rust geïnspireerd door het natuurlijke landschap maakt het perfect voor diegenen die de voorkeur geven aan minder drukke stranden vol natuurlijke schoonheid.


Beach lanscape Alentejo Portugal

Beroemde stranden aan de kust van Alentejo:

  • Troia Galé

  • Comporta

  • Carvalhal

  • Melides

  • São Torpes

  • Samoqueira, Porto Covo

  • Zambujeira do Mar

  • Furnas, Vila Nova de Milfontes

  • Almograve



Een tafel gevuld met de smaken van het land


De verbinding van Alentejo met het landschap is ook aanwezig in de traditionele keuken van de regio, rijk aan smaken die zijn gebaseerd op regionale producten zoals de heerlijke " pão alentejano " (traditioneel brood), olijfolie en aromatische kruiden.


Red wine bread traditional cuisine Alentejo Portugal


Onder de grote verscheidenheid aan traditionele gerechten, zijn de meest opmerkelijke de "açorda alentejana", de "migas", de lamsstoofpot en de varkenslende met venusschelpen - gerechten die ondanks dat ze typisch "Alentejanos" zijn, op veel andere plaatsen in Portugal worden klaargemaakt.


Langs de kust draait het allemaal om zeevruchten. Er zijn tal van heerlijke restaurants aan de Costa Vicentina waar je klassieke zomerfavorieten kunt proberen, zoals mosselen, ganzenzeepokken of octopussalade. Andere regionale lekkernijen zijn onder meer "feijoada de búzios" (stoofpot met schelpenbonen) of "arroz de lingueirão" (rijst met scheermesjes).

Er zijn echter andere die je in andere regio's van Portugal nauwelijks zult vinden, zoals de Alentejo-versie van "gaspacho"; asperges, pennyroyal en posteleinsoepen; hondshaai soep; en de heerlijke “sericaia”, een toetje gemaakt met pruimen van Elvas.



Lekker eten en nog betere wijn!

In de Alentejo kun je heerlijk eten verwachten, maar je vindt er ook een grote selectie van de beste wijnen van Portugal!

Met meer dan 250 wijnproducenten en acht wijnregio's profiteren wijngaarden in de Alentejo van royale hoeveelheden zon en warmte, vruchtbare bodems en traditionele druivensoorten die allemaal bijdragen aan het produceren van wijnen met een uniek terroir.



Vineyard in Alentejo Portugal


Je kan verschillende "quinta's" en wijnmakerijen bezoeken, waarvan vele rondleidingen houden waarbij je wordt meegenomen met aanvullende ervaringen. Van accommodatie tot de mogelijkheid om deel te nemen aan de druivenoogst of onvergetelijke gastronomische ervaringen die samengaan met wijnproeverijen tot de kazen, worsten en hammen van de Alentejo, er is genoeg te zien, te doen en te proeven!



Beroemde Alentejo-wijnhuizen:

  • Adega da Cartuxa, Fundação Eugénio de Andrade - Évora

  • Adega José de Sousa - Reguengos de Monsaraz

  • Adega Mayor - Campo Maior

  • Adega São Lourençod do Barrocal - Reguengos de Monsaraz

  • Casa de Santa Vitória - Beja

  • Herdade da Malhadinha Nova - Beja

  • Herdade das Servas - Estremoz

  • Herdade do Esporão - Reguengos de Monsaraz

  • Herdade dos Grous - Beja

  • Herdade do Sobroso - Vidigueira

  • João Portugal Ramos - Estremoz

  • Land Vineyards - Montemor-o-novo

  • Monte da Ravasqueira - Arraiolos

  • Quinta do Carmo - Estremoz


Als je de Alentejo nog niet kent, nodigen wij je uit om deze prachtige regio te ontdekken. Maar vergeet niet om de tijd te nemen, dit is tenslotte de Alentejo ...



Sunset over cork tree Alentejo Portugal



relocation to portugal.jpg

RELOCATION
TO PORTUGAL

portugal-podcast-dylan-herholdt.png

PODCAST

MAGAZINE

bottom of page