top of page

Caldas da Rainha keramiek: een mix van traditie en creativiteit


De stad Caldas da Rainha, aan de Zilverkust van Portugal, is de bakermat van een van de meest karakteristieke keramiekstijlen in Portugal. In de straten en winkels vind je talloze exemplaren keramiek vol kleur ... en humor!


Caldas ceramics cabbage soup bowl


Bij het zien van de etalages van Caldas da Rainha worden soms gelachen of naar adem gehapt door degenen die niet op de hoogte zijn van de unieke keramiektraditie van deze charmante stad aan de Zilverkust.

Van de onmiskenbare fallussen die van mokken tot kettingen sieren tot de karikaturale gezichten van politici en andere beroemde mensen, de afgelopen twee eeuwen hebben pottenbakkers in Caldas da Rainha de traditie en creativiteit verenigd om wat meer kleur (en humor!) in hun vak aan te brengen.

De 'merkwaardige' vormen van deze artistieke stijl zijn aanwezig in de kleine figuren van klei die niet alleen in souvenirwinkels aanwezig zijn, maar ook in verschillende voorbeelden van architectuur en stedelijke kunst voorkomen. Vormen en thema's van op Caldas geïnspireerd aardewerk brengen de iconische symbolen en identiteit van de stad tot leven.





De symboliek van de keramiektraditie van Caldas is zo bekend in Portugal dat wanneer iemand zegt dat zijn geboorteplaats Caldas da Rainha is, de herkenning van de naam meestal wordt ontvangen met een ondeugende glimlach!



Hoe Caldas da Rainha een revolutie teweegbracht in traditioneel Portugees aardewerk


De oorsprong van deze artistieke stijl gaat terug naar het begin van de 19e eeuw, toen de kleirijke bodems van de regio al werden gebruikt bij de productie van keukengerei van voornamelijk de groen-koperen of bruine kleur.


De eerste keramiste die nationale bekendheid verwierf was Maria dos Cacos, die de leiding had over een zeer populaire pottenbakkerij. Deze was in gebruik tussen 1820 en 1853. De Cacos-werkplaats zou de "impuls" zijn van het keramiekcentrum van Caldas.

Na 1850 bleven andere pottenbakkers een revolutie teweegbrengen in de keramische traditie van de stad. Manuel Cipriano Gomes, ook bekend als Manuel Mafra, en Rafael Bordallo Pinheiro, zijn twee van de belangrijkste figuren die verantwoordelijk zijn voor de roem die keramiek uit Caldas tot op de dag van vandaag geniet.



Bordallo Pinheiro is een van de meest creatieve kunstenaars van Portugal, bekend om zijn keramische ontwerpen
Bordallo Pinheiro is een van de meest creatieve kunstenaars van Portugal, bekend om zijn keramische ontwerpen


Ontwerp en kleuren geïnspireerd door de natuur


De keramische stukken gemaakt in Caldas da Rainha door Rafael Bordallo Pinheiro en andere keramisten van zijn tijd waren onderverdeeld in twee soorten: decoratieve stukken en keukengerei.


In beide gevallen innoveerden deze kunstenaars door motieven en kleuren te gebruiken die geïnspireerd waren door de natuur. De gemaakte keramische stukken vertegenwoordigden thema's als koolbladeren, sla, vis, fruit en worst, die destijds opvielen door hun kleur.

Deze traditionele keramische stijl wordt tot op de dag van vandaag nog steeds geproduceerd en wordt algemeen omschreven als "louça das Caldas":






Humoristisch en karikaturaal geïnspireerd keramiek


De andere unieke artistieke beweging die het gezicht van keramiek uit Caldas veranderde, had een humoristische benadering. Zij waren verantwoordelijk voor de fallusmotieven en karikaturistische thema's waardoor de stad zo beroemd is.


Aangenomen wordt dat de eerste aardewerk fallus werd gemaakt op verzoek van de Portugese koning D. Carlos I, in de fabriek van Manuel Mafra. Wat de ware oorsprong ook was, dit eigenaardige stuk aardewerk was zo populair dat het aan het einde van de 19e eeuw, in een tijd van crisis in de keramieksector, inderdaad de redding vormde voor veel kleine aardewerkfabrikanten in Caldas da Rainha.



Worden verschillende fallusgerelateerde artikelen verkocht, waardoor de nieuwsgierigheid
Worden verschillende fallusgerelateerde artikelen verkocht, waardoor de nieuwsgierigheid

Na de sarcastische presentaties van stereotype beroepen als priesters, vissers en boeren verschenen er rond diezelfde tijd aardewerken die op karikaturen geïnspireerd waren.



Caricature inspired pottery in Caldas da Rainha Silver Coast Portugal


De bekendste van alle karikaturen is echter ongetwijfeld die van "Zé Povinho", een personage gecreëerd door Rafael Bordallo Pinheiro met als doel de sociale kritiek van het Portugese volk en de politiek van die tijd uit te beelden. De landarbeider verscheen voor het eerst gedrukt in een krant die in 1875 werd gepubliceerd en werd meerdere keren opnieuw gepubliceerd, altijd met de bedoeling om sociale kritiek op te roepen.



Ze Povinho caricature Bordalo Pinheiro Caldas da Rainha


Zé Povinho werd al snel een symbool van het Portugese volk. Hij legde zich neer bij corruptie en onrecht, knielde onder de belastingdruk en was onwetend over de grotere problemen van het land. En toch, uitdagend, door een grof gebaar te maken (bekend als de "Toma !"). Dit deed hij door een arm omhoog te buigen en de hand van de andere arm in de kruk van de ellenboog te steken.

Pas vanaf het laatste kwart van de 19e eeuw kreeg de karikatuur een driedimensionale vorm en werd hij enorm populair dankzij de aardewerkfiguren die werden vervaardigd in Fábrica de Faianças das Caldas da Rainha.


Zé Povinho keramiek figuur
Zé Povinho keramiek figuur

Lokale ambachtslieden van aardewerk portretteren ook graag figuren die hedendaagse politici of beroemdheden vertegenwoordigen.





Plaatsen om te bezoeken


Om meer te weten te komen over het rijke keramische erfgoed van Caldas, raden we een bezoek aan de volgende sites aan:



Bordallo Pinheiro Museum - Lissabon


In het Bordallo Pinheiro Museum in Lissabon vind je de belangrijkste collectie Rafael Bordallo Pinheiro aardewerk, meestal unieke of seriële stukken uit de Fábrica de Faianças das Caldas da Rainha, opgericht in 1884.

Andere Caldas-keramiekkunstenaars zijn ook er vertegenwoordigd, zoals Maria dos Cacos, Manuel Mafra en Manuel Gustavo Bordallo Pinheiro, zoon van Rafael Bordallo Pinheiro. De collectie bestaat uit ongeveer 1000 stuks.

Openingstijden:

  • Dinsdag t / m vrijdag: van 11.00 tot 17.00 uur

  • Zaterdag en zondag: 10.00 tot 12.00 uur

  • Gesloten voor het publiek op maandag en op feestdagen: 1 januari, 1 mei en 25 december.

Contacten:

  • Bordallo Pinheiro Museum - Campo Grande, 382 - 1700-097 Lissabon

  • Tel.: (+351) 215 818 540

  • E-mail: info@museubordalopinheiro.pt



Keramiekmuseum - Caldas da Rainha


Gelegen in het historische centrum van Caldas da Rainha, vlakbij de oude Bordallo Pinheiro-fabriek, herbergt het Keramiekmuseum een ​​permanente tentoonstelling en een secundair gebouw waar je de tijdelijke tentoonstellingsruimte, de winkel, het aardewerk- en documentatiecentrum vindt.


Het museum heeft verschillende collecties die de productie van Caldas da Rainha en andere keramiekcentra in Portugal en in het buitenland vertegenwoordigen. De collecties omvatten stukken Caldense-keramiek uit de 17e tot de eerste helft van de 20e eeuw. De werken van Maria dos Cacos, Manuel Mafra en vooral Rafael Bordallo Pinheiro zijn opmerkelijk, met een van de meeste collecties van de grote meester van Caldense keramiek.


Openingstijden:

  • Dinsdag t / m zondag: oktober t / m juni 10.00 - 12.30 uur | 14:00 - 17:30 uur; Juli tot september 10:00 - 12:30 | 14:00 - 18:00 uur

  • Gesloten voor het publiek op maandag en op feestdagen: 1 januari, paaszondag, 1 en 15 mei en 25 december.

Contacten:

  • Keramiekmuseum - Rua Dr. Ilídio Amado - Ap.97-2504-910 Caldas da Rainha

  • Tel .: (+351) 262840280

  • E-mail: mceramica@drcc.gov.pt



Bordaliana-route - Caldas da Rainha


Als je de voorkeur geeft aan het buitenleven, biedt Rota Bordaliana in Caldas da Rainha twee wandelroutes waarmee je 18 keramische figuren kunt zien, allemaal gebouwd op menselijke schaal, die een eerbetoon zijn aan Rafael Bordallo Pinheiro en de keramiektraditie van de stad:




  • De lange route duurt ongeveer twee uur en begint bij Largo da Estação. De wandeling omvat verschillende toeristische punten die verband houden met de kunstenaar, zoals gebouwen met panelen en tegelgevels. De tour eindigt bij het Casa Museum en de Bordallo Pinheiro-fabriek.

  • De korte route duurt ongeveer een uur, waarbij alleen grootschalige keramische stukken te zien zijn. De tour eindigt ook bij het Casa Museum en de Bordallo Pinheiro-fabriek.

Om je op weg te helpen, kan je de Caldas da Rainha CityGuide-app op jouw mobiele telefoon installeren om de stad te verkennen.



Winkel en Bordallo Pinheiro-fabriek - Caldas da Rainha


Traditioneel keramiek uit Caldas da Rainha kan online of in verschillende aardewerkwinkels in Portugal worden gekocht.

Als je echter in de Zilverkust bent of Caldas da Rainha bezoekt, raden we je aan de Faianças Artísticas Bordallo Pinheiro-winkel en -fabriek te bezoeken:


Fainaças Artísticas Fábrica Bordallo Pinheiro Factory Shop

Contact:

  • Bordallo Pinheiro - Rua Rafael Bordallo Pinheiro, 53 - 2500-246 Caldas da Rainha

  • Tel. (+351) 262839380

  • E-mail: info@bordallopinheiro.com


Als je langs Caldas da Rainha, maak dan van de gelegenheid gebruik om meer te weten te komen over dit rijke artistieke erfgoed, dat zich uitstrekt tot aan de Zilverkust van Portugal.


 

Lees meer over de Zilverkust van Portugal


Gelegen in het hart van Portugal, biedt de Zilverkust genoeg te zien en te doen. Van adembenemend mooie stranden tot middeleeuwse kastelen ...

 



relocation to portugal.jpg

RELOCATION
TO PORTUGAL

portugal-podcast-dylan-herholdt.png

PODCAST

MAGAZINE

bottom of page