• Portugal the Simple Life

Fado: het lied (en de ziel) van Portugal

Portugal staat bekend om zijn zon, vreugde en kleur. De nationale muziek is echter precies het tegenovergestelde: Fado wordt gezongen in de duisternis, gedijt op melancholie en kleedt zich in het zwart… en toch heeft de bitterzoete melodie mensen van over de hele wereld geboeid!Het is dit contrast tussen wat de Portugese mensen lijken te zijn en wat ze werkelijk zijn, dat is de unieke balans van de Portugese ziel. Met de simpele wetenschap dat er geen vreugde is zonder pijn, noch licht zonder duisternis, aanvaarden de Portugezen het goede en het slechte met dezelfde eenvoud waarmee ze de zoete klaagzang van een Fado horen bij een glas wijn.

In de stilte van de nacht, met het mysterie eromheen, zingt de Fado-zangeres alleen, begeleid door een klassieke gitaar en een Portugese gitaar. ​ In de eenzaamheid van de klaagzang van de fadozanger, delen allen die horen deze rauwe verbinding en begrijpen ze de universele taal van het hart.

Portugal heeft buitenlanders betoverd met deze prachtige vorm van muziek, en als je nu pas Fado bent tegengekomen, kunnen we alleen maar hopen dat je er net zo van geniet als Portugal het graag met de wereld deelt!

De geschiedenis van Fado

Fado ontstond in de arbeiderswijken van Lissabon. Tot het midden van de 19e eeuw werd de enige bekende Fado gezongen door zeelieden, wanneer ze naar zee gingen, visten of op de boeg van schepen zaten. Het was hun lokale en specifieke stijl van zingen van de ontberingen van het leven die de eerste Fado's inspireerden die op het land zongen, namelijk in de landelijke buitenwijken en ' horta's ' van Lissabon.

Fado verspreidde zich snel naar de tavernes en bordelen van de armste buurten van de hoofdstad, waar prostituees en vissersvrouwen hun armzalige lot bezongen… of zoals de Portugezen het zouden noemen, hun “ fado ”.


"A Severa", aan de linkerkant, wordt beschouwd als de eerste Fado-zanger van Lissabon. Schilderij door José Malhoa

De kansarme klassen van Lissabon geloofden dat hun lot, of " fado ", was geschreven voordat ze werden geboren. Toen een visser op zee stierf, was dat geen pech, het was " fado ". En het was niet nodig om een ​​goede stem te hebben om Fado te zingen… als je de hardheid kon zingen die het leven aan de oevers van de rivier de Taag was, dan was je een " fadista ".


Verschillende manieren om Fado te zingen in heel Portugal


Hoewel Fado nauw verbonden is met Lissabon, groeide de populariteit ook in andere delen van Portugal.


Al meer dan een eeuw wordt fado ook gezongen in de straten van Porto (maar met een Lissabon-accent!) En Coimbra, zij het in het laatste geval met een eigen stijl gekoppeld aan de academische tradities van de universiteit.

In Coimbra wordt Fado uitsluitend door mannen gezongen, begeleid door een Coimbra-gitaar en een klassieke gitaar. De meest traditionele plek om "Fado de Coimbra" te zingen is op het plein naast het Sé Velha-klooster, maar het is ook een traditie om serenades te organiseren onder het raam van een dame wiens liefde een zangeres wil winnen.


De zangers van de Fado de Coimbra kleden zich in de traditionele academische kledij en dragen zwarte wollen capes

Moderne fado

De 20e eeuw markeert een keerpunt voor Fado, waar zijn populariteit groeit van de straten van de " bairros " van Lissabon naar de rest van Portugal via film, theater en radio. Populair

teksten worden vervangen door uitgebreide verzen en Fado wordt een ongelooflijk complexere (en commerciële) muziekstijl.


De gouden eeuw van de fado vindt plaats tussen de jaren 30 en 40 wanneer de Casas de Fado overal in Lissabon verschijnen en daarmee een nieuwe generatie auteurs, componisten en zangers.

De melancholische thema's van de liedjes blijven echter trouw aan het verleden. Op Portugese radiostations veranderen liedjes van onbeantwoorde liefde en tragedie Fado-zangers in nationale beroemdheden.


Amália Rodrigues: Een ster is geboren

Geen enkele Fado-zangeres is echter ooit zo beroemd en gerespecteerd geweest als Amália Rodrigues, die verantwoordelijk was voor het onder de aandacht brengen van Fado.Amália's fado's waren meer dan een buitengewone stem, ze waren innovatief, met teksten geschreven door enkele van de beroemdste dichters van Portugal. Ze zong zowel de klassiekers, zoals Luís de Camões, maar ook hedendaagse dichters waaronder Alexandre O'Neill, David Mourão-Ferreira en Ary dos Santos. De fado's van Amália brachten ook nieuwe muziekarrangementen op het podium, dankzij het talent van componisten als Alain Oulman.


Haar emotionele en unieke manier van zingen inspireerde een nieuwe generatie fadokunstenaars, namelijk mannenstemmen zoals Carlos do Carmo, een van de grootste zangers van Portugal.


Carlos do Carmo, bekend als de "Sinatra van de Fado", won een Goya en een Grammy


De beroemde Fado van Carlos do Carmo " Lisboa, menina e moça " is tot op de dag van vandaag een van de bekendste en meest gekoesterde liedjes van Lissabon:
"Lissabon, meisje en meisje"

Bij het kasteel heb ik een elleboog gestoken

In Alfama laat ik mijn blik rusten

En dus maak ik de bal van blauw en zee ongedaan

Ribeira hoofdsteun

Het kussen, van het Taagbed

Met haastig geborduurde lakens

In de wieg van een kus

Lissabon meisje en meisje, meisje

Van het licht dat mijn ogen zo puur zien

Je borsten zijn de heuvels, Varina

Tederheid die me bij de deur brengt, tederheid

Geborduurd licht in stadssteek

Uitgebreide strandlaken

Lissabon meisje en meisje, geliefde

Stadsvrouw van mijn leven

In de Terreiro passeer ik je

Maar van Graça zie ik je naakt

Als een duif naar je kijkt, glimlacht

Je bent een straatvrouw

En in de hoogste buurt van de droom

Ik zette fado op die ik wist uit te vinden

Levensgeest en arbutus

Dat maakt me zingen

Lissabon meisje en meisje, meisje

Van het licht dat mijn ogen ...

De populariteit van Fado groeide nog meer en over de hele wereld werd Portugal plotseling bekend om zijn muziek. In 2011 werd Fado door UNESCO geclassificeerd als immaterieel erfgoed van de mensheid.Fado over de hele wereld

Alicia Waller is een professionele zangeres uit New York die naar Portugal kwam om Fado te leren ...
Tegenwoordig is Fado niet alleen een muziekstijl, het is ook een symbool van Portugal en de Portugese ziel. In Lissabon zijn er verschillende plaatsen die een eerbetoon zijn aan Fado, van graffiti van Portugese gitaren tot muurschilderingen van Amália gemaakt van kasseien ... er is genoeg te doen, te zien en te luisteren voor iedereen die Fado wil ontdekken.


In Alfama wordt Amália's vereeuwigd in een "calçada" -muurschildering gemaakt door de Portugese kunstenaar Vhils


Ontdek Fado - Wat te bezoeken in Lissabon?Museu do Fado in Lisbon. Afbeeldingscredits: www.facebook.com/museu.do.fado

 • Museu do Fado - Het grootste en meest complete museum gewijd aan de geschiedenis van Fado. Luister naar fado's van verschillende zangers en maak kennis met de charmes van de Portugese gitaar.

 • Casa Fernando Maurício - Beschouwd als de "Koning van Fado en Mouraria", ontdek de carrière van de Fado-zanger, luister naar zijn complete discografie en bekijk archieffilms met live optredens en interviews.

 • Amália Rodrigues Foundation - Ontdek het huis waar de grote Portugese fadodiva woonde. • Casas de Fado - Op de heuvels van Lissabon zijn er veel Casas de Fado waar je kunt dineren terwijl je luistert naar live zingende artiesten. De meest traditionele zijn te vinden in de traditionele " bairros " van Alfama, Mouraria, Bairro Alto en Madragoa.Hedendaagse fadokunstenaars om te ontdekken:

 • Mariza

 • Ana Moura

 • Carminho

 • António Zambujo

 • Camané

 • Gisela João

 • Ricardo Ribeiro

 • Cuca Roseta

 • Marco Rodrigues

 • Mafalda Arnauth

 • Katia Guerreiro

 • Aldina Duarte

 • Cristina Branco

Veel luisterplezier!


© Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

 

 

Follow us to discover the best of Portugal.

PARTNERS:

Portugal Accounting
Portugal Realty

Presprop Portugal Construction

SCH Furniture & Decor

SCH Solutions

CONTACT US

 

Tel.: 262 980 576

ola@portugal-the-simple-life.com

Follow us to discover the best of Portugal:

 • YOUTUBE

Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

2020 © Portugal The Simple Life. All rights reserved.

Privacy Policy  |  Contact us