top of page

Pastel de Nata - een van de beroemdste gebakjes van Portugal

Meer dan een nationaal symbool, de beroemde Portugese custardtaart "Pastel de Nata" is een klein stukje van hemel op aarde...


Portuguese custard tart pastel de nata


De geschiedenis van de Pastel de Nata begint met de eerste "pastéis de Belém"


Net als veel andere traditionele gebakjes uit Portugal, gaat de geschiedenis van de Pastel de Nata eeuwen terug De oorsprong houdt rechtstreeks verband met de "Pastéis de Belém" die tot op de dag van vandaag nog steeds worden gemaakt.


De eerste "Pastéis de Belém" dateren uit het begin van de 19e eeuw. Tijdens de liberale revolutie creëerden de monniken van het Jeronimos-klooster, gelegen in Belém, het originele recept van de "pastéis de nata" als een manier om hun overleving te verzekeren. De monniken verkochten de kleine custardtaartjes aan toeristen die per stoomboot arriveerden om het klooster en de nabijgelegen Torre de Belém te bezoeken.


De "Pastéis de Belém" werd zo populair dat zelfs na het verdrijven van de religieuze ordes uit Portugal en het sluiten van het klooster in 1834, de patissier van het klooster het recept verkocht aan Domingos Rafael Alves, een Portugese zakenman uit Brazilië die ervoor zorgde dat het origineel recept tot in de volgende twee eeuwen kon overleven.


Tijdens de eerste jaren werden de custardtaartjes verkocht in een suikerfabriek nabij het klooster, maar in 1837 werd de banketbakkerij "Antiga Confeitaria de Belém" officieel opgericht, wat leidde tot de huidige winkel "Pastéis de Belém", die zeer populair is onder toeristen en de lokale bevolking:



Het originele recept wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gemaakt en blijft het exclusieve geheim van de Oficina do Segredo (geheime werkplaats) in de Pastéis de Belém-fabriek, de enige plaats waar pastéis de nata het handelsmerk “Pastéis de Belém” kan krijgen.



Leuke feitjes over Pastéis de Belém:

  • De meester-banketbakkers van de Oficina do Segredo zijn de enige die het geheime recept kennen. Zij moeten een contract van verantwoordelijkheid ondertekenen en een eed afleggen om het recept niet te onthullen.

  • Elke Pastel de Belém wordt met de hand gemaakt met ambachtelijke processen. Ondanks de tijd, de kwaliteit van de ingrediënten en het werk dat in elke taart is gestoken, kost elk gebakje slechts € 1,10.

  • In 2011 werd de Pastel de Belém verkozen tot een van de zeven culinaire wonderen van Portugal.

  • Elke dag worden er ongeveer 20.000 Pastéis de Belém verkocht en in het weekend kan dat aantal zelfs verdubbelen.

  • Een oud Portugees spreekwoord zegt dat "een bruid die een Pastel de Belém eet, nooit haar ring zal afdoen" en het is dus vrij gebruikelijk om pasgetrouwde stellen, verkleed als bruid en bruidegom, te zien bij de beroemdste bakkerij in Lissabon.


Hoe daar te komen:

  • De bakkerij Pastéis de Belém bevindt zich aan de Rua de Belém nº 84.

  • Om er te komen, neem je tram 15E die vertrekt vanaf Praça da Figueira.

  • De bakkerij is geopend van 8.00 uur tot 23.00 uur.



Waar Pastéis de Nata te kopen


Hoewel de originele "Pastéis de Belém" alleen kan worden gekocht in de patisserie met dezelfde naam naast het Jerónimos-klooster in Lissabon, kan je pastéis de nata vinden in elk café of iedere banketbakkerij in Portugal, zelfs in supermarkten kan je de gebakjes vinden. Afhankelijk van ieder recept en de ‘geheimen’ van elke productielocatie varieert de smaak van de taartjes.


Sommigen beweren misschien dat de verschillen subtiel zijn, maar het zou je verbazen hoeveel Portugezen het niet erg vinden om kilometers te rijden om van hun favoriete pastel de nata te genieten! Ons advies is om op verschillende plaatsen een pastel de nata te proberen totdat je de variëteit vindt die je smaakpapillen het meest bevalt.

Warm, met koffie, eenvoudig of bestrooid met kaneel en poedersuiker ... er zijn verschillende manieren om van dit heerlijke gebakje te genieten!


Hoe vraag je een Pastel de Natal aan:

  • Enkelvoud: pastel de nata / Meervoud: pastéis de nata

  • Met kaneel: pastel de nata com canela (je krijgt het kaneelpotje direct aangereikt zodat je zelf de gewenste hoeveelheid bestrooit!)

  • Met een espresso: Um pastel de nata e um café, por favor.


 

Zie de podcast:


Gebak in Portugal, met João Batalha, een ervaren patissier en de eigenaar van Pastelaria Batalha.

 



Pastel de Nata-recept


Pastel de Nata recipe

Als je momenteel niet in Portugal bent, kun je proberen om zelf pastéis de nata te maken! De ingrediënten zijn buitengewoon eenvoudig, maar om een ​​perfecte Portugese custardtaart te krijgen, heb je wel wat techniek en ervaring nodig!


Hoe identificeer je een perfecte Pastel de Natal:

  • De vulling mag niet te zoet zijn en het gebakje moet uitgebalanceerde smaken hebben;

  • Het bladerdeeg moet krokant en niet te vet zijn;

  • Een perfecte pastel de nata is zowel warm als koud even lekker!


Hoewel er talloze recepten beschikbaar zijn, is de onderstaande een van de eenvoudigste en een goed startpunt om te proberen de "geheimen" van dit oude recept te ontrafelen:


Ingrediënten:

  • 1 pakje bevroren bladerdeeg (je kunt het ook zelf maken als je dat liever wil)

  • 1 liter melk

  • 400 gramvan kristalsuiker

  • 9 eidooiers

  • 80 gram tarwebloem

  • 1 citroenschil

  • 1 kaneelstokje

  • Kaneelpoeder (optioneel)

  • Meel om te strooien

  • Boter om in te vetten


Instructies:

Verwarm de oven voor op 250ºC of hoger.

Kook de melk met het kaneelstokje en de citroenschil.

Meng de suiker met de bloem en voeg langzaam de melk toe door een zeef. Roer het mengels daarna goed door.

Verwarm het opnieuw en blijf voortdurend roeren. Verwijder de pan van het vuur zodra de room goed gemengd is en laat het afkoelen.

Klop de eidooiers apart los en voeg ze onder voortdurend roeren toe aan de room.

Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestrooid werkblad. Vouw het om en rol het weer om. Snijd met een cirkelsnijder of glazen beker cirkels met dezelfde diameter als de opening van de bakvormen.

Vet de vormpjes in met boter en bekleedt ze tot aan de rand met een dun plakje bladerdeeg. Houd je duimen nat om het deeg gemakkelijker te kunnen strekken.

Zet de vormpjes op een bakplaat en vul ze voor 3/4 met de afgekoelde custard.

Bak de gebakjes ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van je oven zijn de bovenkanten misschien niet zo bruin als de authentieke versies die je hier vindt, maar ze zullen je zeker mooie herinneringen aan Portugal bezorgen.

Serveer ze warm of koud, met of zonder kaneel, en vooral: probeer ze niet allemaal alleen op te eten ... De beste dingen in het leven zijn beter als ze worden gedeeld!



 

Lees meer over Portugees gebak


Van de romige Pastel de Nata tot de zoete Bola de Berlim, ontdek de naam en faam van traditioneel Portugees gebak...

 



relocation to portugal.jpg

RELOCATION
TO PORTUGAL

portugal-podcast-dylan-herholdt.png

PODCAST

MAGAZINE

bottom of page