top of page

Portugese bestrating - Kunst onder je voeten


Traditionele Portugese geplaveide bestrating, bekend als "calçada portuguesa", kan vervelend zijn om op hoge hakken overheen te lopen of over te racen op regenachtige dagen, maar het is ongetwijfeld een van de mooiste vormen van stedelijke kunst in Portugal. Een symbool van de prachtige historische centra van het land, "calçada portuguesa", is tenslotte gemaakt om te wandelen en te genieten van het uitzicht zonder haast… inclusief het uitzicht onder je voeten!

Fotocredits: Luca Galuzzi, Praça Luís de Camões in Lissabon, CC BY-SA 2.5
Fotocredits: Luca Galuzzi, Praça Luís de Camões in Lissabon, CC BY-SA 2.5


Als je door het historische centrum van een Portugese stad of dorp loopt, zal je snel beseffen dat kunst niet alleen aanwezig is in de gevels van gebouwen of standbeelden in de straten en rotondes. Als je naar beneden kijkt, zal je zien dat de liefde van het Portugese volk voor mooie dingen en de trots op het behoud van hun eeuwenoude cultuur en geschiedenis evenzeer onder onze voeten aanwezig is.


Geschiedenis van de Portugese geplaveide bestrating

Zoals de naam al zegt, werd "calçada portuguesa" gecreëerd in Portugal, zij het in een andere vorm dan we vandaag kennen. De eerste vermeldingen van deze traditionele vorm van geplaveide bestrating dateren uit 1498, toen een paar straten van Lissabon geplaveid waren met graniet uit de regio Porto, in het noorden van Portugal. De bedoeling was om plaats te maken voor de jaarlijkse verjaardagsparade van de koning van Portugal, die een gigantische witte neushoorn omvatte (de koning wilde niet dat het prachtige dier modder op zijn gigantische poten kreeg!).

Met de verwoesting die werd veroorzaakt door de grote aardbeving van 1755, werd Lissabon praktisch verwoest. De stad werd herbouwd maar zonder dit soort bestrating, omdat deze te duur was in zulke moeilijke tijden.

Pas in de volgende eeuw werden de trottoirs en pleinen van Lissabon opnieuw versierd met kalkstenen bestrating, met een ontwerp dat veel dichter bij wat we tegenwoordig kennen als "calçada portuguesa". Het eerste voorbeeld komt uit 1842, gemaakt door de gevangenen in het kasteel van São Jorge, dat op dat moment een gevangenis was. Het toegepaste zigzag-ontwerp was zo ongewoon, dat het bij de pers veel enthousiasme opwekte.

Na het succes van deze eerste onderneming, werden fondsen toegekend aan dezelfde gevangenen om ook het Praça do Rossio te plaveien, op wat vandaag nog steeds een van de bekendste pleinen van Lissabon en voorbeelden van "calçada portuguesa" is.



Praça do Rossio was het eerste plein in Lissabon dat geplaveid werd met kasseien
Praça do Rossio was het eerste plein in Lissabon dat geplaveid werd met kasseien


Deze originele stijl van bestrating verspreidde zich snel door Portugal en ook naar de Portugese koloniën, waar ontwerpen geïnspireerd door het tijdperk van de ontdekkingen motieven bevatten die onder andere leken op karvelen, windrozen, schelpen, vissen, sterren en zeegolven.



"Calçada portuguesa" is een vorm van kunst die wordt gebruikt om meesterwerken te creëren in voetgangerszones
"Calçada portuguesa" is een vorm van kunst die wordt gebruikt om meesterwerken te creëren in voetgangerszones

Tot op de dag van vandaag zijn traditionele Portugese geplaveide ontwerpen nog steeds te vinden in Brazilië, Kaapverdië, Angola, Mozambique, India of Timor. En niet alleen buitenshuis! Portugese kasseien worden ook gebruikt in binnenruimten, zowel privé als openbaar, maar ook in commerciële ruimtes en kantoren.


Hoe Portugese traditionele kasseien worden aangebracht


Met een bouwmethode en een historisch erfgoed vergelijkbaar met Romeinse mozaïeken, wordt Portugese kasseien stuk voor stuk met de hand aangebracht om de onregelmatig gesneden stenen kubussen correct te positioneren, waarbij geometrische patronen worden gevolgd.


Volledig gemaakt van natuursteen, meestal witte of zwarte kalksteen, evenals basalt, wordt elke steen met de hand aangebracht om verschillende decoratieve patronen te vormen.



De meesters die Portugese calçada-bestrating toepassen, staan ​​bekend als "mestres calceteiros"
De meesters die Portugese calçada-bestrating toepassen, staan ​​bekend als "mestres calceteiros"

De eerste taak van de "calceteiros" is het verdichten van de vloer door een laag "tout-venant" (steenstof) aan te brengen die vervolgens wordt verdicht. Vervolgens wordt nog een laag steenstof of zand gelegd, waar de bestrating wordt ingebed.


De schoenmakers maken met een hamer kleine aanpassingen aan de vorm van elke steen, zodat deze aansluit op de beschikbare ruimte. In sommige gevallen worden mallen gebruikt om verschillende geometrische patronen en ontwerpen te helpen vormen in een omslachtig en tijdrovend proces.


Na het aanbrengen van de stenen wordt de bestrating vervolgens bedekt met nog een laag steenstof, zand en soms ook een percentage cement. Dit mengsel wordt daarna aangeveegd zodat het de ruimtes tussen de stenen zoveel mogelijk opvult. Ten slotte wordt de bestrating opnieuw handmatig verdicht met een hamer of mechanisch met een trilplaatverdichter.


Traditionele Portugese geplaveide bestrating kan ook andere soorten afwerkingen krijgen, zoals polijsten, dat wordt gebruikt op "calçada -verhardingen die in gebouwen worden aangebracht - een proces dat kostbaar is en normaal alleen in luxe omgevingen wordt uitgevoerd.

Hoewel over de hele wereld een aantal historische centra langzaamaan hun geplaveide trottoirs vervangen door andere, goedkopere en gemakkelijker toe te passen alternatieven, blijft in Portugal de traditie en trots van "calçada Portuguesa" -bestrating sterk. Slechts een paar delen van de steden Lissabon en Porto hebben deze bestrating om veiligheidsredenen vervangen.



In particuliere en residentiële sectoren blijft de populariteit van traditionele Portugese geplaveide bestrating ook hoog, omdat het een duurzame ─ en mooie ─ oplossing is om een ​​beetje Portugese geschiedenis en erfgoed in het dagelijks leven te brengen!



 

Met traditionele Portugese geplaveide bestrating in een moderne constructie


Wil je meer wilt weten over het gebruik van traditionele Portugese materialen in moderne architectuur of bouw in Portugal? Bezoek dan de website van Presprop - Portugal Construction...

 



relocation to portugal.jpg

RELOCATION
TO PORTUGAL

portugal-podcast-dylan-herholdt.png

PODCAST

MAGAZINE

bottom of page