• Portugal the Simple Life

Ontdek de vele geheimen van Portugese kurk

Van de spaceshuttles ontwikkeld door NASA en de SpaceX-raket van Elon Musk tot kurken stoppen die worden gebruikt door 's werelds toonaangevende wijnen, Portugese kurk (" cortiça ") staat bekend om het beschermen van de kostbaarste uitvindingen van de mensheid ...
Het verhaal van kurk is even natuurlijk als oud, het heeft beschavingen en eeuwen doorkruist en altijd nieuwe manieren gevonden om de mens te helpen zichzelf en de wereld om hem heen opnieuw uit te vinden.


Uit duizendjarige verslagen blijkt hoe de isolerende eigenschappen van kurk al eeuwen geleden bekend waren. Een amfoor uit de 1e eeuw voor Christus werd gevonden in Efeze, verzegeld met een kurken stop en nog steeds met wijn erin. In Pompeii, de oude Romeinse stad die werd verwoest door de vulkaan Vesuvius, werden ook wijnamforen gevonden die met kurk waren verzegeld.

Door de geschiedenis heen werd kurk ook gebruikt in voorwerpen als schoenen, boeien en vistuig, maar ook in de woningbouw, zoals de kurk die op de wanden van kloostercellen werd aangebracht.

In Portugal was in de vijftiende en zestiende eeuw ook het vermogen van kurk om kou en vochtigheid te isoleren bekend, omdat het werd gebruikt bij de constructie van de karvelen die de Portugese zeelieden hielpen de wereld te veroveren.


In de afgelopen eeuw is kurk op verschillende andere gebieden gebruikt met nieuwe toepassingen en hulpprogramma's. Toch heeft kurk in geen enkel ander land zo'n belangrijke rol gespeeld als in Portugal, zo erg zelfs dat het vandaag de dag een symbool van ons land is.

Het belang van kurk voor Portugal

In het oude Griekenland was de kurkeik een symbool van vrijheid en eer, de reden waarom alleen priesters ze mochten kappen. In Portugal is de kurkeik zo belangrijk dat niemand ze mag kappen!


De eerste agrarische wetten ter bescherming van de kurkeikenbossen in Portugal verschenen in 1209. Tegenwoordig is de " sobreiro " geclassificeerd als een nationale boom van Portugal en is het kappen van een boom bij wet verboden.

Vanwege het mediterrane klimaat en de geografie bloeiden kurkeiken van nature in Portugal, omdat het een van de meest expressieve inheemse soorten is, vooral in de regio Alentejo, waar de " montado " -plantages een belangrijke rol spelen bij het behoud van de biodiversiteit in de regio.


Economisch gezien is kurk ook een van de grootste en belangrijkste exportproducten van Portugal. Momenteel heeft Portugal 730 duizend hectare kurkeikenbos (25% van de kurkeiken in de wereld), en is het de belangrijkste wereldproducent van kurk met meer dan 100 duizend ton per jaar geproduceerd.


Meer dan 50% van de wereldproductie van kurk komt uit Portugal


Waar komt kurk vandaan en hoe wordt het gewonnen?

Kurk is een organisch en zeer licht plantaardig materiaal dat wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik ( Quercus suber , of " sobreiro " in het Portugees) in een proces dat 100% duurzaam is en geen schade toebrengt aan de boom waarvan het wordt gewonnen. De kurkeik is de enige groentesoort die kurk duurzaam en met de hoogste kwaliteit kan produceren.


De typische kurkeik van het westelijke Middellandse Zeegebied van Europa kan gemiddeld 200 jaar oud worden

De eerste extractie van de kurk vindt plaats wanneer de boom tussen de 25 en 30 jaar oud is, normaal gesproken tussen juni en augustus. Vanaf dat moment wordt de kurk om de negen jaar gewonnen.

Het strippen gebeurt handmatig met bijlen, en er kunnen er meer dan 15 worden gedaan, verspreid over perioden van negen jaar, gedurende de levensduur van kurkeik.Afbeeldingscredits: APCOR - https://www.apcor.pt/montado/sobreiro/

Pas vanaf de derde keer strippen heeft de verkregen kurk voldoende kwaliteit om te worden gebruikt bij de productie van flessenstoppen van kurk.


Transformatie van kurk


Het transformatieproces begint wanneer de grondstof (schors van de kurkeik) uit de boom wordt gehaald, in een voorouderlijk proces dat alleen door specialisten kan worden gedaan.Na extractie komt de kurk in het industriële proces en doorloopt verschillende stadia, afhankelijk van het doel en de kwaliteit van de kurk. Alle kurk die niet rechtstreeks wordt gebruikt bij de vervaardiging van eindproducten, wordt omgezet, zelfs kurkstof wordt gebruikt voor warmtekrachtkoppeling.

Hoewel de stoppen van wijn- en sterke drankflessen misschien wel het bekendste kurkobject zijn, wordt kurk tegenwoordig op veel andere gebieden gebruikt, zoals:

  • Mode accessoires;

  • Meubels en decoratieve artikelen;

  • Componenten die in verschillende industrieën worden gebruikt, namelijk de automobielsector;

  • Muziekinstrumenten;

  • Sportuitrusting, zoals wedstrijdkajaks, tennis- en cricketballen, skateboards en surfplanken (de Hawaiiaanse surfer Garrett McNamara, die in Nazaré Portugal op een van de grootste golven ter wereld heeft gesurft , heeft een surfplank die volledig van Portugees kurk is gemaakt);

  • Space shuttles gebruikt door NASA en ESA;

  • Wandbekleding (binnen en buiten), evenals vloerpanelen.


Voordelen van het gebruik van kurk in woningbouw

In de vastgoedontwikkeling "Aldeia dos Sobreiros", aan de Zilverkust van Portugal, werden moderne villa's architectonisch ontworpen met prachtige kurkafwerkingen ...De recente uitvinding van kurkweefsel zorgde voor een nog grotere revolutie in deze industrie en onderstreepte zijn enorme veelzijdigheid en voordelen: naast zijn thermische en akoestische eigenschappen is kurk ook extreem resistent, 100% recyclebaar en hypoallergeen ... om nog maar te zwijgen van Portugees!Meer te weten komen...

In deze podcast bespreekt Jochen Michalski, CEO van Cork Supply, een van de grootste kurkproducenten van Portugal voor de wijnindustrie, de wonderen van kurk.


© Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

 

 

Follow us to discover the best of Portugal.

PARTNERS:

Portugal Accounting
Portugal Realty

Presprop Portugal Construction

SCH Furniture & Decor

SCH Solutions

CONTACT US

 

Tel.: 262 980 576

ola@portugal-the-simple-life.com

Follow us to discover the best of Portugal:

  • YOUTUBE

Portugal The Simple Life is an online platform dedicated to people from all over the world looking for a Simple Life in Portugal.

2020 © Portugal The Simple Life. All rights reserved.

Privacy Policy  |  Contact us